Příslib noci (2014)

Alena Wagnerová. Z rukopisu české, v Německu žijící spisovatelky připravila Alena Zemančíková. Režie Lukáš Hlavica.

Účinkuje Klára Sedláčková-Oltová.

Natočeno 2014. Premiéra 9. 2. 2014 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.; 30 min). Repríza 9. 5. 2016 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.); 9. 8. 2022 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Zemančíková, Alena: Alena Wagnerová: Příslib noci. In web ČRo 3 Vltava, únor 2014 (článek). – Cit.: Povídka Příslib noci je humorným a trochu fantaskním obrazem traumatu intelektuála z množství knih, které chce přečíst, ale nemá dost času. Z rukopisu české, v Německu žijící spisovatelky připravila Alena Zemančíková.

Alena Wagnerová pochází z Brna, kde patřila spolu s básníkem Jiřím Kuběnou a Pavlem Švandou ke generaci takzvaných Šestatřicátníků, k níž náleželi i Václav Havel a Josef Topol.

Vystudovala biologii a posléze dálkově i divadelní a literární vědu. Od roku 1969 žije v SRN, v Saarbrückenu. V Německu se zapojila do průkopnických projektů orální historie, v jejichž rámci sesbírala výpovědi Němců, odsunutých i nedosunutých po roce 1945 z Československa.

Podílela se také na orálně historickém výzkumu dějin německých antifašistů z českých zemí. Systematicky se zabývá také pamětí žen. Výsledkem této činnosti jsou knihy Odsunuté vzpomínky, Neodsunuté vzpomínky, A zapomenuti vejdeme do dějin a České ženy.

Alena Wagnerová píše německy i česky. V českém prostředí se prosadila knihou o Mileně Jesenské a edicí jejích dopisů , knihou o širší rodině Franze Kafky V ohnisku nepokoje. Téměř bestsellerem se stala kniha Sidonie Nádherná a konec střední Evropy a nedávno vydaný dovětek Bol lásky prodejné, věnovaný Johanesi Nádhernému a jeho milostnému životu v Praze na přelomu století.

Rozhlasoví posluchači ji znají i jako autorku esejů a fejetonistku Týdeníku Rozhlas.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)