Richard Belcredi, potomek moravského rodu (2014)

Jak dnes žijí potomci českých šlechtických rodů? Co mají společného Rádio Svobodná Evropa, Pavel Tigrid, Anastáz Opasek a Brodek u Prostějova – se všemi spojil svůj život Richard Belcredi, potomek moravského rodu. Připravili Tomáš Černý a Martin Groman.

Natočeno leden – únor 2014. Premiéra 23. 2.2014 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 40 min) v cyklu Po stopách české šlechty. Následovalo Noční mikrofórum. Moderuje Dan Moravec. Hostem bude Vladimír Votýpka – autor knih Příběhy, Návraty a Paradoxy české šlechty, a Martin Groman – jeden z autorů dokumentu Po stopách české šlechty. (79 min)

Repríza 30. 8. 2015 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.)  pod názvem Máme to v srdci – Rod Belcredi v cyklu Léto pokladů a legend; 2. 1. 2016 (ČRo 3 Vltava, 10:00 – 11:00 h) v rámci cyklu Víkendová příloha stanice Vltava  pod názvem Máme to v srdci – Belcredi  jako vzpomínka na Richarda Belcrediho, který zemřel krátce před Vánocemi ve věku nedožitých devadesáti let.

Lit.: Groman, Martin – Černý, Tomáš: Modrá krev: Rod Belcredi. In web ČRo 3 Vltava, srpen 2015 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Rod s nejdelší historií z cyklu Modrá krev. Jeho dějiny se počítají od roku 1010. Ludvík Belcredi vám například přiblíží, jak po roce 1990 vyhledal potomky svého rodu v Itálii, kteří neměli ani tušení, že patří ke staré italské šlechtě.

Rod Belcredi se z Lombardie dostal na Moravu. Dnes jeho příslušníky můžeme potkat v Brně-Líšni, Brodku u Prostějova nebo Jimramově na Vysočině. V Brně-Líšně dnes žije archeolog Ludvík Belcredi s rodinou a stará se obnovu rodinného majetku.

Co mají společného Rádio Svobodná Evropa, Pavel Tigrid, Anastáz Opasek a Brodek u Prostějova? Se všemi spojil svůj život Richard Belcredi, potomek moravského rodu.

Volný cyklus Modrá krev

Dějiny rodu Belcredi a svá setkání s českými aristokraty přiblíží stálý host této volné série dokumentů a autor knih Příběhy, Návraty a Paradoxy české šlechty, Vladimír Votýpka.

Když v roce 2009 Tomáš Černý a Martin Groman natočili dokument s bratry Františkem a Antonínem Kinskými, netušili, kam až to dospěje. V dalším roce přibyl Zdeněk Sternberk, po něm Antonín Bořek Dohalský a nakonec Tomáš Czernin. Z jednoho pořadu vznikl cyklus Modrá krev.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)