Čajovna – Magoři v Minoru, Šaman ve Švanďáku (2014)

Hudba a styl nové generace. Témata: Jak kohouti obarvili svět aneb Magoři dětem v Minoru, Bondyho Šaman ve Švandově divadle. Připravila a uvádí Kateřina Rathouská.

Natočeno 2014. Premiéra 11. 3. 2014 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.; 60 min).

Lit.: -krs- (= Rathouská, Kateřina): Magoři v Minoru, Šaman ve Švanďáku. In web ČRo 3 Vltava, březen 2014 (anotace). – Cit.: Úterní Čajovna představí dvě témata: undergroundovou poezii v jevištním provedení pro malé diváky a adaptaci novely Šaman Egona Bondyho.

Jak kohouti obarvili svět (s podtitulem Magoři dětem) – tak zní název nové inscenace pražského Minoru, která vychází z tvorby autorů soustředěných kolem samizdatového časopisu Vokno. „První dva příběhy – O bláznovi, který sázel stromy a O čarovné zahradě jsou z knihy Čertovo kopyto, která vyšla v roce 2012 v nakladatelství Meander. Velikonoční pohádku o kohoutech, bouřce a duze Ivana Martina Jirouse najdete v knize Magor dětem a vyšla také samostatně,“ píše se na webu scény. Scénář vytvořili Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček, druhý jmenovaný je i režisérem zmíněného kusu. Oba budou hosty moderátorky Kateřiny Rathouské.  

V další části pořadu se pozornost přesune k Šamanovi ve Studiu Švandova divadla (premiéru měl v polovině února). Stejnojmennou novelu Egona Bondyho tu ve vlastní dramatizaci nazkoušela Viktorie Čermáková. Hudbu složil Petr Kofroň, hlavní roli ztvárnil Robert Jašków.

„Dali jsme si za cíl vzývat ducha doby,“ uvedla režisérka pro vltavskou Mozaiku. „Chceme mluvit o naději a zkáze. O tom, jaký lítý boj člověk musí se sebou vést, aby opravdu poznal sám sebe. A také o tom, jak je těžké pak sám se sebou žít – natož pak žít s ostatními lidmi.“ Představení popsala jako „poetické, chaotické, egocentrické a morálně naléhavé, ale i hudební, záměrně nedůsledné a vědomě prolhané“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)