Zapomenutý příběh legionářských vesnic (2014)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová pátrání Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, Jaroslav Bulín a Pavel Bulín.

Připravil Český rozhlas v roce 2014 (30 min.). Premiéra 23. 3. 2014 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 185 (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00).

Pozn.: Bylo jich několik set. Bývalí příslušníci československých legií, kteří se po návratu domů vydali zanedlouho zase do neznáma. Tentokrát bylo jejich cílem Slovensko a také tehdejší Podkarpatská Rus, která se stala součástí Československé republiky. Bývalí legionáři tu zakládali zemědělské osady a velmi často začínali, jak se říká, od nuly. Museli nejprve vykopat studnu, pak přišla na řadu stavba domů. Jejich vesnice vzkvétaly, ale pak přišly roky 1938 – 1939 a Evropu ovládl přízrak německého nacismu. Někdejší legionáři museli své domovy opustit a utíkat. Stanislav Motl pátral po jejich osudech v dalším dílu cyklu. Je to příběh o zapomenutých mužích, kteří své hrdinství prokazovali nejenom při obraně transsibiřské magistrály, ale i v době nebezpečného míru dvacátých a třicátých let minulého století. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)