Kdo byl Adolf Schart? (2013)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Jitka Borkovcová a Dan Moravec. Režie Vlado Príkazský.

Účinkují Stanislav Motl, Oldřich Průša. Ze záznamu hovoří dr. Emil Hácha.

Připravil Český rozhlas v roce 2013 (30 min.). Premiéra 29. 9. 2013 v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 160 (ČRo 2 Praha, 10:30-11:00).

Pozn.: Thomas Mann, Lion Feuchtwanger a Adolf Schart. První dva zná celý svět. Toho třetího zná málokdo. A přesto to byl on, někdejší starosta města Dobříš, který v době, když těmto slavným spisovatelům hrozila smrt a prchali z dosahu nacistického Německa, našel odvahu a pokusil se oběma pronásledovaným spisovatelům pomoci. A nejenom to. V čase německého nacismu dokázal odhodlaně vzdorovat okupační moci. Pozoruhodný muž s nevšedním sociálním cítěním. Bytostný vlastenec, který jak statečně žil, dokázal stejně tak statečně, před popravčí četou, zemřít… (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)