Tomáš Řezáč – emigrant ze Svobodné Evropy 1/2 (1975)

Navrátilec z exilu Tomáš Řezáč vypráví o svém pobytu v emigraci.

Natočeno 1975 (23 + 28 min.).

Lit.: Bašta, Jiří: Agent REPO – spisovatel ve službách komunistické propagandy. In sborník Securitas Imperii č. 8, Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu služby kriminální policie a vyšetřování, 200? (článek). – Cit.: Stopáž prvního dílu relace byla 23 minut (…). Po dokonale promyšlené a vedoucími pracovníky StB schválené přípravě „upřesňoval” Řezáč svoje zkušenosti s poúnorovými i posrpnovými exulanty ve Svobodné Evropě. Dále se zmiňoval o setkání s údajným šéfem CIA pro stanici RFE J. G. Jacksonem, vedoucím české redakce stanice Karlem Jezdinským, pomlouvačně hovořil o dalších redaktorech RFE: Pavlu Pecháčkovi, Juliu Firtovi, Slávovi Volném, Milanu Schulzovi, o básníkovi Ivanu Divišovi a jiných. Oblíbeným REPOVÝM řečnickým tématem byly vzájemné antagonismy mezi „osmačtyřicátníky” a „osmašedesátníky” a rovněž interpersonální vztahy českých exulantů.

Druhý díl propagandistické relace trval 28 minut a Řezáč v něm v podstatě omílal již dříve vyslovená prohlášení. V této části pořadu útočil především na osobu Jiřího Pelikána a na jeho „protičeskoslovenskou činnost”. V obsahu svých denunciací neopomněl zmínit též Pavla Tigrida, Luďka Pachmana, Alexandera Solženicyna, české představitele exilového nakladatelství Index aj.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)