Páteční večer – Nepomuk – město svatých a černých baronů (2008)

Montáž hudby, literárních ukázek z knih „Česko-návod k použití“ (Jiří Gruša), „Černých baronů“ (Miroslav Švandrlík), pověstí (zaznamenal Alexandr Berndorf), zápisů z městské kroniky a rozhovorů (Pavel Jiran, místostarosta Nepomuku, Rostislav Václav Němejec ze slavného rodu malíře Augustina Němejce, Bohuslav Šotola, černý baron a sběratel pohlednic, paní Marie Jiskrová-Kolářová, dcera bývalého majitele hotelu a hostince U Zeleného stromu, Radoslav Sochor, jeho současný majitel a Bohuslav Holý, nepomucký farář). Připravil Jiří Kamen.

Ukázky z děl čte Milan Kačmarčík, Rudolf Pellar, Vladimíra Bezdíčková a Renáta Klusáková.

Natočeno 2008. Premiéra 26. 9. 2008 (120 min.). Repríza 6. 4. 2019 (ČRo 3 Vltava, 9:00 – 11:00 h.; zkrácená verze 97 min.) v cyklu Víkendová příloha stanice Vltava.

Poznámka: zkrácená verze pořadu (128 min.) z roku 2008 doplněná dodatky:
- Příběh sochy panny Marie Zelenohorské se sekerou umístěnou v kostele sv. Jeronýma na Františkánském náměstí ve Vídni (z blíže neurčeného textu čte Lukáš Hlavica)
- Reportáž o rekonstrukci lebky sv. Jana Nepomuckého (hovoří antropoložka Mgr. Eva Vaníčková z Centra kulturní antropologie Moravského zemského muzea)
- O oslavách svatořečení hovoří Pavel Motejzík, koordinátor kultury a cestovního ruchu v Nepomuku, manažer Mikroregionu Nepomucko, člen komise kultury a cestovního ruchu
- Pavol Rankov – Legenda o jazyku. Nepomucký 1972 (ukázky z románu čte Libor Vacek)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)