Novinářem na prahu noci (2015)

Stanislav Motl. Dávné příběhy a nová svědectví Stanislava Motla. Zvuk Tomáš Gsöllhofer. Spolupracovali Libor Vacek, Jitka Borkovcová, Bronislava Janečková. Spolupráce na scénáři a režie Vlado Príkazský.

Účinkuje Stanislav Motl.

Natočeno v Českém rozhlase v roce 2015 (28 min.).  Premiéra 29. 3. 2015 (ČRo 2 Praha, 10:30 h.; 28 min) v cyklu Stopy, fakta, tajemství … č. 228 (ČRo 2 Praha).

Pozn.: Za druhé světové války přišlo o život mnoho Čechů. Byl mezi nimi i jeden statečný muž, který měl pro strach uděláno. Jaký je jeho životní příběh? Patří mezi ty, na něž se u nás takřka už zapomnělo. Je jedním z mnoha tisíců Čechů, kteří v době nacismu skončili svůj život pod gilotinou. V době, kdy v cele smrti čekal na popravu, podařilo se mu něco zcela nevídaného. Založil časopis. Dokonce časopis humoristický. Časopis, který s pomocí nic netušících nacistických dozorců dokázal kolportovat mezi další na smrt odsouzené vězně. Ten statečný muž se jmenoval Richard Mácha. Právník, překladatel, geniální literát. Muž s mimořádným sociálním cítěním. Člověk, který Smrt dokázal přijmout s neuvěřitelnou chladnokrevností. Věděl totiž, proč a za co umírá. (anotace ČRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)