Partizánskym chodníkom (Partyzánským chodníkem, 2000)

Emil Benčík. Umělecko-dokumentární pásmo o bojich Nitranské partizánské brigády v tribečských horách. Tvůrci nezjištěni.

Účinkují Pavol Mesiarik, Ján Husák, Ondrej Jonis, Mitka Placharov, Pavla Malučenková, Nina Mareckaja, Alexander Zorič, František Hagara, Anna Hriňová, Ján Mlynek, Nikolaj Putilov, Helena Košútová a Júlia Benčíková.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2000 (43 min.). Repríza 26. 8. 2016 (SRo Rádio Pyramída).

Lit.: Benčík, Emil: Pochod partizánskym chodníkom. In web ĽUD 20. 8. 2015 (článek). – Cit.: Zlatno a Skýcov sú dve neveľké obce v tribečských horách, vzdialené od seba dvanásť kilometrov. Spája ich spoločná partizánska história i vojnové obete.

Po potlačení Slovenského národného povstania sa do tribečských hôr uchýlili viaceré partizánske oddiely, aby tu pokračovali v boji. Najpočetnejšia z nich bola Nitrianska partizánska brigáda. V zimných mesiacoch 1944/45 sa vyše tisíc partizánov stiahlo zo zasnežených hôr do podhorských dediniek – Zlatna a Skýcova. Obyvatelia oboch obcí ich prichýlili vo svojich príbytkoch a nezištne im pomáhali. Delili sa s nimi so všetkým, čo mali. Partizánske skupiny Národný pomstiteľ, Plameň, Zahraničný a oddiely Nitrianskej partizánskej brigády sa viackrát presúvali z jednej obce do druhej, Cez tribečské hory si vyšliapali partizánsky chodník. Bol medzi nimi aj vtedajší partizán a dnes generálporučík v. v. Ing. Ján Husák. Tribečské hory si zamiloval a po odchode do výslužby sa usadil v Skýcove. To on prišiel s návrhom oživiť dávny partizánsky chodník a sprístupniť ho turistom.

Spojiť príjemné s užitočným – pobyt v lone nádhernej horskej prírody s poznávaním histórie partizánskych bojov v tribečskom pohorí. Prvý turistický pochod Náučným partizánskym chodníkom zo Zlatna do Skýcova sa uskutočnil v roku 1988. Od toho času sa koná každoročne striedavo z jednej partizánskej obce do druhej. Postupne si toto atraktívne turisticko – náučné podujatie získalo srdcia už mnohých turistov. Ich počet sa zvýšil až na päťsto i viac.

Tohtoročný 27. ročník turistického pochodu zo Skýcova do Zlatna sa koná v túto sobotu 22. augusta. Zraz turistov, účastníkov pochodu, je o 8. hodine v Skýcove a príchod do Zlatna o 14 hodine. V Zlatne pri pomníku jedenástich padlých letcov z dvoch havarovaných lietadiel bude aj slávnostné ukončenie pochodu a občerstvenie. Pri tejto príležitosti odhalia v Zlatne na Kultúrnom dome pamätnú tabuľu s menami sedemnástich obyvateľov obce – obetí druhej svetovej vojny.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)