Interview Plus – Tereza Enegelová (2017)

Hostem Interview Plus je novinářka Tereza Enegelová, hovoří nejen o dvojici Čechů zadržených na podzim v Turecku kvůli údajné spolupráci s kurdskými milicemi, které soud 2. srpna poslal turecký soud na 6 a čtvrt roku do vězení. Připravil a moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2017. Premiéra 3. 8. 2017 (ČRo Plus, 11:34 h.). K poslechu zde.

Lit.: Rozsypal, Michael: Diplomacie je kvůli naivitě Čechů odsouzených v Turecku v těžké situaci, říká Tereza Engelová. In web ČRo Plus, 3. 8. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Dvojice Čechů, kterou na podzim loňského roku zadrželi v Turecku kvůli údajné spolupráci s kurdskými milicemi, poslal 2. srpna turecký soud na šest a čtvrt roku do vězení. „Režim prezidenta Erdogana se snaží utužit svou pozici. To, že tito Češi byli odsouzeni na, pro nás zcela jistě, dlouhou dobu, vypovídá především o tom, že Turecko jasně dává najevo, že nebude tolerovat evropský postoj, který je vstřícný vůči Kurdům,“ komentuje situaci novinářka Tereza Engelová.

„Kurdy Turecko odjakživa považovalo za vnitřního nepřítele, teď vlastně i za vnějšího, v souvislosti s vývojem konfliktu v Sýrii. Ten souvisí i s tím, co zadržení Češi v Turecku dělali,“ dodává novinářka. 

Šance na spravedlivější proces

„V Turecku je stále komplikovanější situace pro humanitární a neziskové organizace. Řada je vyhošťována. Procesy jsou určitým vzkazem Západu, že si země nenechá líbit jeho zásahy.“
Tereza Engelová

Rozsudek není pravomocný, obhájci Čechů se s velkou pravděpodobností proti němu odvolají. „Soudní procesy v Turecku neodpovídají našim standardům. Odsouzení nebyli ani přítomni v soudní síni, vše bylo přes videokonferenci, došlo k drobným pochybením, například, že neměli tlumočníka. Řekla bych, že mají šanci na spravedlivější proces, na druhé straně situace ohledně Kurdů se bude muset zklidnit a doběhnout, a to bude ještě nějakou chvíli trvat,“ analyzuje možnosti zadržených Engelová.

Současně ale upozorňuje, že pozice české diplomacie, která se do případu chystá zasáhnout, není jednoduchá vzhledem k velmi naivnímu přístupu obou obviněných.

Zemi ovládá atmosféra strachu

„Nedá se zpochobnit, že má prezident Erdogan podporu, dle mého názoru, téměř poloviny občanů, ve volbách to byla více než polovina hlasujících. Nelze říct, že je turecká společnost naladěna proti němu.

Samotnou mě překvapilo, že je opozice schopna zformovat akci, jakou byl nedávný pochod za justici a svobodu médií. Řekla bych, že atmosféra strachu je v tuto chvíli veliká. Opoziční strany, které si nyní vyjadřují podporu, se měly spojit daleko dříve, už po volbách v roce 2015. Teď je pozdě, je to sice dobré gesto, ale prezidentovi Erdoganovi to dalo velkou páku na opozici.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)