Interview Plus – Robert Mikoláš (2017)

Přes 95 000 migrantů přeplulo za letošní rok přes Středozemní moře do Itálie. Robert Mikoláš popisuje situaci migrantů v Itálii. Připravil a moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2017. Premiéra 4. 8. 2017 (ČRo Plus, 11:34 h). K poslechu zde.

Lit.: Rozsypal, Michael: Z péče o migranty se v Itálii stává byznys, říká zpravodaj Robert Mikoláš. In web ČRo Plus, 4. 8. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Přes 95 tisíc migrantů přeplulo za letošní rok přes Středozemní moře z Afriky do Itálie, ohlásil Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Zatímco trasa z Turecka přes Řecko je prakticky uzavřena a přišlo po ní 10 tisíc běženců, Itálie se dál snaží migrační proud omezit. Italské armádní lodě od tohoto týdne můžou do libyjských vod, hlídkují u tamních břehů a migranty vracejí zpět. Z jihu Itálie se právě vrátil zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Ten projel velká města na Sicílii. Začal v Palermu, kde se setkal s místním starostou. „Je mezi představiteli italských měst vůdčí osobností těch politiků, kteří se snaží vůči migrantům uplatňovat tu nejvstřícnější tvář.“ Leoluca Orlando je starostou Palerma už více než deset let a ve svém vstřísném přístupu k migrantům má podporu voličů (poslechněte si rozhovor se starostou Palerma).

Uvědomuje si ale, že je situaci potřeba řešit. „Itálie je dnes v Evropě de facto osamocená, to slyšíme dnes a denně z úst všech italských politiků. Ti říkají, že Evropa uzavřela své hranice, že migranty z Itálie odmítá přijmout. V této souvislosti Orlando kritizoval i přístup České republiky a zemí Visegrádské čtyřky, které se postavily proti migračním kvótám,“ vysvětluje Mikoláš.

Rozmisťování po celé zemi

Po připlutí lodě s migranty do některého z italských přístavů si uprchlíky přebírají přítomní zdravotníci, státní úředníci a zaměstnanci humanitárních organizací. Na místě je ale i policie nebo armáda. Po registraci a vyšetření jsou ubytováni nejprve v provizorních příbytcích, pak je odváží do uprchlických center.

Podle Roberta Mikoláše se Italové snaží rozmisťovat uprchlíky po celé zemi, a to i přes odpor starostů severoitalských měst, kde vládne protiimigrační Liga severu. To samozřejmě vyvolává třenice a politické šarvátky.

„Myslím, že italská strana dělá maximum a italské úřady registraci zvládají. Pravdou je, že italské úřady varují před tím, že pokud vlna nepoleví, do konce roku bude migrantů 200 tisíc. Od roku 2014 už do Itálie připlulo půl milionu lidí. Současná italská vláda už nezveřejňuje, kolik jich na italském území zůstává.“

Výhodný byznys

O počtech migrantů mají italské úřady přehled prostřednictvím tzv. družstev, které se o ně starají. Podle Mikoláše dostávají na každého migranta 35 až 42 eur denně. Z péče o migranty se může stát i byznys. „Družstva mají výhodné daňové podmínky. Dokonce proběhl skandál – jeden italský politik si za dotace z Unie postavil ekologický hotel v Alpách, nikdy ho neotevřel a pak v něm ubytoval migranty.“

Družstva do center prakticky nikoho nepouštějí a získávají peníze od státu, popisuje Mikoláš. Itálie už vydala na uprchlíky 4 miliardy eur, od EU dostala několik set milionů. „Prakticky je nedeportují. Oni požádají o azyl, mohou se odvolat, to může trvat dva tři roky a na tom zase vydělávají různí experti, kteří pomáhají tyto žádosti vyřizovat. Deportace je prakticky minimální,“ vysvětluje Robert Mikoláš.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)