Kapitoly z dejín románu 20. storočia – William Faulkner: Augustové svetlo (Kapitoly z dějin románu 20. století – William Faulkner: Srpnové světlo, 2017?)

Pásmo o díle amerického autora „ztracené generace“, držitele Nobelovy ceny za literaturu.

Účinkujú Pavol Michalka a Soňa Ulická.

Natočeno 2017 (?). Premiéra (?) 7. 8. 2017 (Rádio Litera, 16:30 h.).

Pozn.: Dnes večer sa započúvajte do diela Williama Faulknera. O 22:30 sa budeme venovať jeho románu AUGUSTOVÉ SVETLO. Stredobodom príbehu je vražda v malom mestečku na juhu Spojených štátov po 1. sv. vojne. Na pozadí osudov malomestských hrdinov – stroskotaného kňaza, čudáckej starej panny, zúfalca, či tvrdohlavého dobráka – sledujeme napínavý dej rámcovaný púťou tehotnej dievčiny, ktorá hľadá otca svojho dieťaťa.

Lit.: Gažíková, Katarína – Šenc, Martin: Po stopách stratenej generácie – 2. časť. Téma týždňa. In web Rádio Devín, 31. 7. 2017 (článek). – Cit.:  Milí poslucháči, aj tento týždeň nasledujeme stopy americkej Stratenej generácie a presunieme sa aj na európsku stranu. Spolu s nami môžete počúvať výborné Príbehy džezového veku F. Scotta Fitzgeralda ako Čítanie na pokračovanie a tešiť sa môžete aj na rozhlasové spracovanie svetoznámeho románu z obdobia 1. svetovej vojny Na západnom fronte pokoj nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarqua. O Remarquovi sa viac dozviete v životopisnom dramatickom pásme z cyklu Podobizne, ktoré autorsky pripravil Jozef Repko a budeme si čítať aj Remarquovu poviedku Jozefova žena. Medzi vrcholné výbery týždňa patrí dramatizácia románu Peter a Lucia Romaina Rollanda a rozhlasová hra podľa románu Ernesta Hemingwaya Komu zvonia do hrobu. Hemingwaya vám predstavíme aj ako poeta a koncom týždňa strávime pár chvíľ aj s Williamom Faulknerom. (…)

V relácii z cyklu Kapitoly z dejín románu 20. storočia sa budeme venovať Faulknerovému románu Augustové svetlo. Príbeh knihy je sám o sebe nesmierne dramatický – jeho stredobodom je vražda. Odohráva sa v zastrčenom malom mestečku na juhu Spojených štátov po 1. sv. vojne. Na pozadí osudov malomestských hrdinov – stroskotaného kňaza Hightowera, čudáckej starej panny a neskôr vášnivej milenky Joanny Burdenovej, zúfalca Joe Christmasa, mladej Leny Groveovej, stelesňujúcej ženstvo, tvrdohlavého dobráka Byrona Bucha a ostatných – sledujeme napínavý dej, ktorý je rámcovaný púťou tehotnej dievčiny, ktorá hľadá otca svojho dieťaťa. Účinkujú Pavol Michalka a Soňa Ulická. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)