Zóna reflexie: Kritikon 8 (Zóna reflexe: Kritikon 8, 2017)

Připravila Hana Rodová.

Hovoří prof. ing. architekt Peter Pásztor z Technické univerzity v Košicích, ing. architekt Martin Jerguš z Útvaru hlavního architekta v Košicích a ing. architekt Maroš Bátora z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě.

Natočeno 2017. Premiéra 19. 8. 2017 (Rádio Devín, 17:04 – 18:00 h.).

Pozn.: V ďalšom vydaní magazínu Kritikon sa budeme venovať architektúre. Témou diskusie bude ideová urbanisticko-architektonická súťaž Luník IX. Do debaty s Hanou Rodovou sa zapojili prof. Ing.Arch Peter Pásztor z Technickej univerzity v Košiciach, Ing.Arch Martin Jerguš z Útvaru hlavného architekta v Košiciach a Ing.Arch. Maroš Bátora z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

Lit.: anonym: Zóna reflexie. In web Rádio Devín, 19. 8. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Priestor pre cykly i samostatné relácie, reflektujúce umenie v širšom zmysle: výtvarné, literárne, či hudobné. Dôležitý je prvok odborného posúdenia, jasne formulovaného názoru s istými pravidlami – či už je to v znovuobnovenom košickom cykle Príbehy obrazov alebo v novinke (takisto z košickej proveniencie) Kritikon, v relácii, ktorá na veľkorysej ploche dá vyznieť viacerým pohľadom na to isté umelecké dielo.
Kritikon
Mesačník venovaný teoretikom a kritikom umenia, ktorí sa prostredníctvom autorských textov vo forme pásma, analytickej recenzie s literárnymi ukážkami, populárnej štúdie, alebo inej formy umeleckého textu pokúsia priblížiť súčasné diela, alebo autorov. V jednej relácii je priestor len pre jedného autora a jeho text, ktorý by bol východiskom k diskusii, resp. polemike ďalších kritikov, resp. teoretikov umenia. Priestor môže dostať aj samotný analyzovaný umelec. Ambíciou relácie je diskutovať o súčasnom umení cez optiku súčasnej modernej umeleckej kritiky.
Príbehy obrazov
Rozprávanie znalcov umenia o dielach výtvarného umenia, ktoré im učarovali, alebo ich ovplyvnili cez ich príbehy. Interpretácie obrazov z dávnej i nedávnej minulosti, ako aj súčasných diel tak, ako sa na nich bežne nedívame…
Košická moderna
Pojem „košická moderna“ je súhrnným pomenovaním umeleckého, predovšetkým výtvarného diania začiatku 20.storočia v dnešnej metropole východného Slovenska. Odkaz hľadačských a novátorských Košíc desiatych, dvadsiatych a tridsiatych rokov dvadsiateho storočia sa bude odvíjať v rovnomennom cykle relácií venovaných tomuto fenoménu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)