Král na Hrad! (2009)

Petr Slinták. Je současný český monarchismus jen cimrmanovskou recesí, každoroční záminkou ke karnevalovému průvodu, nebo jde o jev s hlubšími kořeny a perspektivami? Redaktor Michal Lázňovský.

Natočeno v roce 2009. Premiéra 15. 4. 2009  (60 min.).

Lit.: Slinták, Petr: Král na hrad! In web ČRo, duben 2009 (anotace). – Cit.: Složitý historický vývoj našich zemí ve 20. století dává prostor mnohým úvahám o jejich možném státoprávním uspořádání. Každým rokem se v Praze pořádá mimo jiné monarchistický průvod, který dává hlasitě najevo, že někteří naši spoluobčané by dali přednost monarchii před republikou. S průvodem se na Pražský hrad vydal i Petr Slinták, který následně položil otázku po legitimitě royalistických požadavků historikům Luboši Velkovi a Zdeňku Kárníkovi. Na pozadí spíše „recesistickém“ se tak hovoří o otázkách, které se týkají jak našich dějin, tak i naší přítomnosti a naší budoucnosti.

Slova jako „monarchie“, nebo „království“ většina občanů dnešního českého státu nejspíš vnímá jako termíny z časů dávno minulých, ba téměř pohádkových. Málokdo si však uvědomí, že tomu není ani sto let od chvíle, kdy naši předkové v Českém království žili a vidina republiky jim byla stejně vzdálená, jako se dnešním obyvatelům Čech, Moravy a Slezska zdá být neskutečná představa korunovace ve Vladislavském sále.

Najdou se však i tací, kteří vizi takového slavnostního aktu za utopický nepovažují a k mnohasetleté tradici Českého království se otevřeně hlásí. „Jsme poddaní jeho veličenstva,“ zaznívá hrdě z jejich úst. Někteří s danou myšlenkou pouze tiše sympatizují, jiní se sdružují v rámci politické strany. Halasnější jsou ti, kteří už několik let začátkem ledna vyrážejí do pražských ulic, aby svou oddanost české koruně demonstrovali v rámci Tříkrálového pochodu na Pražský hrad.

Tříkrálové tažení skupiny českých monarchistů napříč Prahou místy připomíná jarmareční rej, místy regulérní politickou manifestaci. V některých chvílích to vypadá i tak, že v palácích nad Vltavou skutečně dojde k pokusu o defenestraci. Čeští royalisté jsou pestrým seskupením lidí, mezi nimiž najdeme i mediálně známé osobnosti. Neskrývané jsou například promonarchistické postoje malíře Adolfa Borna, k royalistům se hlásí i herec František Ringo Čech nebo členové rockové kapely Wanastovi Vjecy. S prokrálovskou myšlenkou se ztotožňuje i textař Jan Vodňanský nebo švagrová někdejšího českého prezidenta Dagmar Havlová. Hlasy posledních dvou jmenovaných, stejně jako hlas předsedy monarchistické strany Koruna česká Václava Srba, zazní vedle názorů historiků Luboše Velka a Zdeňka Kárníka v rozhlasovém dokumentu „Král na Hrad!“, který na základě reportáže z Tříkrálového pochodu za monarchii natočil Petr Slinták.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)