Osudný omyl Gizi Fleischmannové (2017)

Připravil a uvádí Stanislav Motl. Byla výjimečná a nepřehlédnutelná. Svou krásou a třeba také svými intelektuálními a diplomatickými schopnostmi. V čase, kdy jí a tisícům dalších lidí čekalo zničení, odmítla tato žena emigraci, odmítla klid a bezpečí. Místo toho rozehrála neobyčejně riskantní hru – hraničící s vědomou sebevraždou. Měla před sebou jeden hlavní cíl: zachránit co nejvíce ohrožených mužů, žen a dětí. Pomocí svých zahraničních kontaktů, pomocí lsti a třeba také pomocí úplatků. Byl to strhující zápas se Smrtí. Zvuk Jitka Borkovcová a Tomáš Gsöllhofer. Dramaturgie Bronislava Janečková. Režie Vlado Príkazský.

Hosty byli Katarína Hradská a Avri Fischer a historik Martin Korčok. Čteme z knihy Kataríny Hradské Návrat nežádoucí.

Natočeno 2017. Premiéra 7. 10. 2017 (ČRo 2 Praha, 16:04 h.) v cyklu Stopy, fakta, tajemství… (331).

Lit.: Motl, Stanislav: Osudný omyl Gisi Fleischmannové. In web Čro 2 Praha, 9. 10. 2017 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Gizela Fleischmannová byla slovenská židovská aktivistka, funkcionářka více slovenských židovských organizací. Byla výjimečná a nepřehlédnutelná. Svou krásou a třeba také svými intelektuálními a diplomatickými schopnostmi.

V čase, kdy jí a tisícům dalších lidí čekalo zničení, odmítla tato žena emigraci, odmítla klid a bezpečí. Místo toho rozehrála neobyčejně riskantní hru – hraničící s vědomou sebevraždou.

Měla před sebou jeden hlavní cíl: zachránit co nejvíce ohrožených mužů, žen a dětí. Pomocí svých zahraničních kontaktů, pomocí lsti a třeba také pomocí úplatků. Byl to strhující zápas se smrtí.

Dva miliony dolarů – přesně tolik požadovali nacisté za slib záchrany části evropských Židů. Do čela bratislavské skupiny, která pomocí úplatků usilovala o zastavení transportů do Osvětimi, se tehdy postavila žena jménem Gisi Fleischmannová.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)