Interview Plus – Hledá se prezident 1/8 (2017-2018)

Předvolební prezidentský speciál.

Natočeno 2017-2018. Premiéra 2. – 11. 1. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál).

Obsah: 2. 1. 2018 Michal Horáček – 3. 1. 2018 Mirek Topolánek – 4. 1. 2018 Jiří Drahoš – 5. 1. 2018 Vratislav Kulhánek – 8. 1. 2018 Marek Hilšer – 9. 1. 2018 Jiří Hynek – 10. 1. 2018 Pavel Fischer – 11. 1. 2018 Petr Hannig

Lit.: Bumbálková, Blanka: Český rozhlas představil vysílací schéma k prezidentským volbám. In web ČRo, 20. 12. 2017 (článek). – Cit.: Předvolební vysílání Českého rozhlasu vstupuje do finální fáze od 27. prosince na stanici Český rozhlas Plus pořadem s názvem „Duel prezidentských kandidátů“. V období od 2. do 11. ledna představí stanice Český rozhlas Radiožurnál jednotlivé prezidentské kandidáty v pořadu „Hledá se prezident“ a 12. ledna vyvrcholí speciální vysílání jejich společnou debatou.

Stanice Český rozhlas Plus odvysílá v období od 27. do 30. prosince čtyři duely kandidátů na post prezidenta České republiky. Živé vysílání se uskuteční každý den od 11:30 do 12:00, reprízy jednotlivých duelů budou ten samý den na stanici Český rozhlas Radiožurnál místo pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Ve středu 27. 12. se v duelu potkají Pavel Fischer a Petr Hannig, ve čtvrtek 28. 12. Michal Horáček a Jiří Hynek, v pátek 29. 12. Jiří Drahoš a Mirek Topolánek. Předposlední den letošního roku 30. 12. bude duel patřit prezidentským kandidátům Marku Hilšerovi a Vratislavu Kulhánkovi. 

Ve všedních dnech od 2. do 11. ledna začíná na stanici Český rozhlas Radiožurnál speciál s názvem Hledá se prezident.“ Ve výše zmíněném období strávíme vždy jeden den s prezidentským kandidátem, zaznamenáme jeho poslední debaty s voliči, porady volebních štábů i hlavní myšlenky možného příštího prezidenta. Každý den s kandidátem vyvrcholí rozhovorem v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu,“ uvedlředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný. Předvolební vysílaní stanic Český rozhlas Radiožurnál a Plus vyvrcholí 12. ledna společnou debatou osmi prezidentských kandidátů. Živý přenos z největšího studia Českého rozhlasu S1 začíná od 12:30 a končí v 13:59, tedy minutu před otevřením volebních místností. Současný prezident České republiky Miloš Zeman účast ve společné debatě odmítl, stejně jako ve speciálním pořadu Hledá se prezident“.

Český rozhlas poskytne všem kandidátům v prvním kole přímé volby prezidenta také prostor pro odvysílání volebních spotů. Veškeré informace naleznete zde. 

Lit.: -jch- (= Chum, Jiří):  Radiožurnál doprovází celý den prezidentské kandidáty. Prvním je Michal Horáček. In web ČRo 1 Radiožurnál, 2. 1. 2018 (článek + videa). – Cit.: První hlavní domácí událostí roku 2018 bude prezidentská volba. O nejvyšší ústavní funkci usiluje devět mužů. První kolo volby začne příští pátek ve 14 hodin. Český rozhlas už po Vánocích odvysílal čtyři duely s prezidentskými kandidáty. Nyní Radiožurnál připravil nový projekt Hledá se prezident.

„Strávíme den s prezidentským kandidátem. Jejich pořadí jsme před časem vylosovali. Chceme pozorovat, jak jedná, jak reaguje, o čem přemýšlí, jak si počíná ve finále předvolební kampaně. Budeme poslouchat, pozorovat a se získanými poznatky vstupovat do vysílání Radiožurnálu. A každý den s kandidátem na prezidenta uzavřeme rozhovorem ve 20 minutách Radiožurnálu po 17. hodině, který převezme v tomtéž čase i ČRo Plus,“ vysvětluje ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný.

Los určil, že v úterý bude Radiožurnál sledovat textaře a podnikatele Michala Horáčka. V devět hodin vychází ze svého pražského bytu a vyráží do Domu U Agáty – domova pro seniory, osoby se zdravotním postižením.

Současný prezident Miloš Zeman, který usiluje o druhé funkční období, se projektu Hledá se prezident nezúčastní.

„Pak máme jet na jednu z policejních stranic, nevíme proč, to prý bude překvapení. Michal Horáček se dnes setká taky s youtuberem Stanislavem Hruškou, z čehož může vzejít cokoli třeba debata o kryptoměnách, přinejmenším tisíce zhlédnutí na YouTube. Na programu je také účast na předvolební debatě v deníku Blesk,“ dodává Pokorný.

V dalších dnech budeme postupně sledovat Mirka Topolánka (3. 1.), Jiřího Drahoše (4. 1.), Vratislava Kulhánka (5. 1.), Marka Hilšera (8. 1.), Jiřího Hynka (9. 1.), Pavla Fischera (10. 1.) a Petra Hanniga (11. 1.).

Michal Horáček odpovídá na otázky Jana Pokorného ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Podívejte se na video.

A ještě jednou shrnutí dne s Michalem Horáčkem ve vysílání Radiožurnálu. Poslechněte si.

Jan Pokorný shrnuje den s Michalem Horáčkem, který mezitím debatuje v Blesku. Na Radiožurnálu bude Horáček jeho hostem v pořadu Dvacet minut po 17. hodině.

A ještě jednou debata v Blesku i s plánkem pro kameramana, aby jednotlivé kandidáty dobře odlišil…

Michal Horáček se právě účastní debaty prezidentských kandidátů, kterou pořádá deník Blesk. Podle fotoreportéra Alexeje Maximova před začátkem natáčení panoval zmatek, na místě bylo velké množství novinářů i lidí z jednotlivých prezidentských štábů.

„Za chvíli se pojedu podívat do Holešovic, do redakce deníku Blesk, kde se Michal Horáček zúčastní také předvolebního rozhovoru, poslechnu si, jestli ještě nezaznamenám nějaký nový tón v jeho kampani, protože volba se, ať chceme nebo nechceme, blíží,“ říká Jan Pokorný, který sleduje celý den prezidentského kandidáta Michala Horáčka.

Lit.: Pokorný, Jan – Havel, Prokop: Za komunismu byl hazard strategií úniku. Teď jsem vsadil rok a půl života, říká Michal Horáček. In web ČRo 1 Radiožurnál, 2. 1. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kompetencí i povinností prezidenta je vnášet důležitá témata do veřejného prostoru a mít nějaký názor. Alespoň to říká kandidát na prezidenta, textař a producent Michal Horáček, kterého Radiožurnál po celý den sledoval v projektu Hledá se prezident.

„Volám po tom, abychom se vrátili k myšlenkám, na kterých stojí náš stát. Masaryk říkal, že státy se udržují myšlenkami, na kterých vznikly,“ říká Horáček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Připomíná také, že český moderní stát vznik na úctě k lidským právům, ke svobodné tržní společnosti, liberální demokracii, férovým pravidlům právního státu, a zároveň se obává, že mnoho z takových institucí je ohroženo.

„Vždycky bývá někdo v pokušení moci, a tady musí přijít silný prezident, být velkým, energickým a důsledným aktérem a dotahovat věci do konce, aby ti, kteří by případně chtěli moc usurpovat, aby tu šanci nedostali,“ vyzdvihuje.

„Silný prezident je takový, který jenom neklade věnce.“
Michal Horáček

On sám považuje svůj život za čestný, bojovný, za život člověka, který chtěl žít autentický život navzdory překážkám, který minulý režim stavěl lidem do cesty. „Byl jsem hazardní hráč za komunismu, protože to byla moje strategie úniku ze systému…,“ vysvětluje.

Po roce 1989 založil s kolegy sázkovou kancelář Fortuna, která podle něj zohlednila kulturní tradici, kterou zde máme. „Lidé od Austrálie po Londýn vždy sázeli,“ upozorňuje s tím, že sázení je součást přirozeného života a jediný systém, kdo to zakazuje, je islám.

Ohledně prezidentských kandidátů a sázkových kanceláří, které na ně vypisují kurzy, si ale na nikoho nevsadí. „Vsadil jsem už hodně sám na sebe tím, že jsem vynaložil svou energii a rok a půl života, vlastně to zaplatila moje šestiletá dcerka a manželka, že jsem jejich čas a energii použil k vlastnímu projektu,“ uzavírá.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)