Olympijský rok – Jan Hudec (2017)

Je mu 36 let a moc se chtěl ještě dostat na únorové zimní olympijské hry v Jižní Koreji. Špičkový lyžař Jan Hudec vyměnil kanadský dres za český. Třetí dokument z cyklu Olympijský rok. Osm sporťáků sledovalo osm sportovců, kteří by mohli reprezentovat Česko na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu. Připravil Jan Kaliba. Dramaturg Dan Moravec.

Natočeno 2017. Premiéra 28. 1. 2018 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:40 h). K poslechu zde.

Lit.: Pálka, Matěj – Hladíková, Kristýna: Jan Hudec, alpský lyžař. In web ČRo 1 Radiožurnál, 9. 2. 2017 (článek + audio). – Cit.: Bronzový medailista ze Soči v alpském lyžování Jan Hudec se narodil 19. srpna 1981 v Šumperku. Od roku 1999 byl členem kanadského národního týmu. Kanadu reprezentoval až do roku 2016.

V květnu totiž neakceptoval podmínky pro start v další sezóně, které mu předložil kanadský lyžařský svaz, a po dohodě s českým svazem podal žádost o změnu reprezentace. Mezinárodní lyžařská federace jí vyhověla a Hudec se tak na podzim 2016 zařadil mezi české reprezentanty.

V Pchjongčchangu chtěl lyžař, který ještě donedávna žil s manželkou a synem v Calgary, útočit na medaile za české barvy. Nominaci ale nakonec nezískal.

Jaká byla jeho olympijská příprava, proč to nakonec nedopadlo a jak se mu žije na mezi dvěma kontenty?

Reportér Radiožurnálu s Janem Hudcem celý rok natáčel dokument Olympijský rok. Od jeho maminky například zjistil, jak se Jan ještě jako batole dostal do Kanady, nebo jak se změnil jeho život po odchodu z kanadské reprezentace, i když v Kanadě stále ani nemusí vytahovat pas, jak ho dobře znají.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)