18 dní (2017-2018)

Připravil Tomáš Soldán. Jak silným hlasem mluví v dnešní české společnosti jediný zarputilý člověk? Rozhlasový dokument. Režie Tomáš Soldán.

Hovoří Tomáš Hradílek a další.

Natočeno 2017 – 2018. Premiéra 4. 2. 2018 (ČRo 2 Praha, 22:00 h).

Alternativní verze názvu: Osmnáct dní

Pozn.: Co jsme ochotni obětovat při prosazování vlastní pravdy? Stojí dnes vůbec někdo o nějaké oběti? A kde je demokracie, když jde o život? Takové otázky vyvolává příběh Tomáše Hradílka z Lipníku nad Bečvou, disidenta, bývalého mluvčího Charty 77, ale také ministra vnitra, který se rozhodl na protest proti druhé kandidatuře prezidenta Zemana držet hladovku.

Hradílkovo jméno se objevilo z ničeho nic: „Tomáš Hradílek drží hladovku a je ochoten ji dotáhnout do krajnosti,“ zněla stručná informace na internetu. Následovaná byla výzvou, aby se jeho přátelé, známí i lidé s podobným viděním světa pokusili dvaasedmdesátiletému muži jeho zarputilé gesto rozmluvit.

Výzvu dosluhujícímu prezidentu Miloši Zemanovi aby podruhé již nekandidoval, Hradílek formuloval na konci října. Byl totiž přesvědčený, že druhé funkční období téhož muže z Vysočiny by pro tuto zemi mělo katastrofální následky.

Odpověď na Hradílkův dopis nepřišla a tak se začalo odpočítávat osmnáct dní, během kterých tento vysoký důchodce s pronikavým hlasem nepřijímal nic než vodu. Osmnáct dní, během kterých se stačil s úřadujícím prezidentem krátce střetnout na náměstí v Lipníku nad Bečvou, během kterých jeho přátelé uspořádali protest, který vyústil v diskutabilní zásah policie proti zvukaři pouštějícímu Modlitbu pro Martu, během kterých Tomáš Hradílek ztratil na váze deset kilogramů, získal podporu tisíců lidí nejen na internetu, naopak byl konfrontován s nepochopením i odsouzením jeho snahy zasáhnout do blížící se prezidentské volby. Bylo to osmnáct dní, v jejichž závěru byl Hradílek svými nejbližšími donucen hladovku předčasně ukončit.

Dokument nazvaný 18 dní tak zachycuje snahu jednoho člověka zapůsobit na společnost gestem, které je možné vnímat jako hrdinské nebo jako bláznivé. Je to svědectví o tom, kolik váží den hladu a jaký hlas má jediný podpis. Režisér Tomáš Soldán dokument natáčel od listopadu loňského roku do konce ledna 2018. S disidentem ale také vášnivým akvaristou Tomášem Hradílkem, jeho přáteli a blízkými tak prožijeme čtvrtrok předcházející druhé přímé volbě prezidenta České republiky.

Lit.: Soldán, Tomáš: Dokument 18 dní. Tak dlouho držel 72letý chartista Hradílek hladovku za to, aby Miloš Zeman znovu nekandidoval na prezidenta. In web Český rozhlas 2 Praha, 4. 2. 2018 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Dokument zachycuje snahu jednoho člověka zapůsobit na společnost gestem, které je možné vnímat jako hrdinské nebo jako bláznivé. Je to svědectví o tom, kolik váží den hladu a jaký hlas má jediný podpis.

Jak silným hlasem mluví v dnešní české společnosti jediný zarputilý člověk? Co jsme ochotni obětovat při prosazování vlastní pravdy? Stojí dnes vůbec někdo o nějaké oběti? A kde je demokracie, když jde o život?

Hradílkovo jméno se objevilo z ničeho nic: „Tomáš Hradílek drží hladovku a je ochoten ji dotáhnout do krajnosti,“ zněla stručná informace na internetu. Následovaná byla výzvou, aby se jeho přátelé, známí i lidé s podobným viděním světa pokusili 72letému muži jeho zarputilé gesto rozmluvit.

Kolik váží den hladu?

Výzvu dosluhujícímu prezidentu Miloši Zemanovi, aby podruhé již nekandidoval, Hradílek formuloval na konci října. Byl totiž přesvědčený, že druhé funkční období téhož muže z Vysočiny by pro tuto zemi mělo katastrofální následky. Odpověď na Hradílkův dopis nepřišla, a tak se začalo odpočítávat 18 dní, během kterých:

Celý čtvrtrok s mikrofonem

Režisér Tomáš Soldán dokument natáčel od listopadu loňského roku do konce ledna 2018. S disidentem, ale taky vášnivým akvaristou Tomášem Hradílkem, jeho přáteli a blízkými tak prožijete čtvrtrok předcházející druhé přímé volbě prezidenta České republiky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)