Zrkadlení – Matěj Forman a Petr Forman (Zrcadlení – Matěj Forman a Petr Forman, 1995)

Připravila a ptá se Mária Opoldusová.

Natočeno 1995.

Lit.: anonym:  Opustil nás Miloš Forman. Kultúrny denník. In web Rádio Devín, 14. 4. 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Vo veku 86 rokov nás opustil režisér Miloš Forman. Vo februári pred rokom sme si v Rádiu Devín pripomínali jeho 85. narodeniny. Pri tej príležitosti nám Český rozhlas poskytol nahrávku, ktorá vznikla ešte pred okupáciou a emigráciou slávneho režiséra. Jej cennou hodnotou je, že prináša myšlienky vtedy mladého režiséra, ktorý v tom čase ešte netušil, aká veľká cesta ho čaká a aké úspechy dosiahne za veľkou mlákou. Relácia mala premiéru pred 50-timi rokmi a jej autorom je Aleš Fuchs.

Reláciu Rádiu Devín poskytol Český rozhlas v roku 2017. Aleš Fuchs z Českého rozhlasu už v roku 1967, kedy vznikla táto nahrávka, pomenoval výnimočnosť Miloša Formana presne. Režisér videl vždy, pred i po svojich úspechoch, viac ako seba. A vidieť to aj vo všetkých jeho filmoch, bez ktorých si svetovú kinematografiu už ani nevieme predstaviť. Vážený pán Forman, odpočívajte v pokoji.

Z archívu Slovenského rozhlasu vyberáme rozhovory s režisérom Milošom Formanom, ktorý nás opustil 13. apríla 2018 vo veku 86 rokov:

Čierny Peter, Lásky jednej plavovlásky, Prelet nad kukučím hniezdom, Walmont, Ragtime, Amadeus a ďalšie filmy, ktoré poznajú celé generácie… viaceré majú prívlastok „kultové“, za dva si Miloš Forman odniesol cenu Americkej filmovej akadémie. Rádio Devín sa pridáva ku smútiacej verejnosti a spomína nahrávkou z archívu Slovenského rozhlasu s jeho myšlienkami. Nasledujúca nahrávka vznikla v Prahe 15. decembra 1989, pár minút po tom, ako vystúpil z lietadla. Miloša Formana vtedy oslovila Vlasta Tylmanová.

Presne mesiac po Nežnej revolúcii a týždeň pred Vianocami roku 1989 prišiel medzi novinárov v Prahe režisér Miloš Forman, ktorý práve dokončil film Walmont. Na stretnutí s ním 17. decembra 1989 nechýbal ani redaktor (vtedy Československého rozhlasu) Vladimír Pavrovský.

V archíve nášho rozhlasu je uložené rozprávanie synov Miloša Formana – dvojčiat Mateja a Petra, s ktorými sa v Zrkadlení v roku 1995 stretla Mária Opoldusová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)