Mozaika – Harold a Maude (2018)

Připravila Alena Rokosová.

Hovoří režisér Juraj Deák.

Natočeno 2018. Premiéra 25. 5. 2018 (ČRo 3 Vltava).

Lit.: Rokosová, Alena: Duchovní souznění je víc než tělesná přitažlivost, říká Juraj Deák o hře Harold a Maude. In web ČRo 3 Vltava, 25. květen 2018 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Divadelní hru Harold a Maude o lásce k životu a silném poutu dvou naprosto rozdílných lidí nastudovali v pražském Divadle na Vinohradech.

Hra amerického režiséra a scénáristy Colina Higginse nejdřív existovala jako dvacetiminutový filmový scénář. Následně napsal autor román, podle kterého režisér Hal Ashby natočil v roce 1971 dnes už kultovní film. Divadelní inscenace vznikla až o dva roky později a od té doby hrají dojemný a hluboce lidský příběh osmnáctiletého mladíka a osmdesátileté ženy divadla po celém světě.

Jsou zcela rozdílní. Osmnáctiletý Harold chce demonstrativními sebevraždami upoutat pozornost své dominantní matky. Maude je zchudlá šlechtična, které bude brzy 80 let. Je to podivínská dáma, která si s rozkoší užívá každou chvilku svého dobrodružného života. Pro Harolda nemá nic v životě smysl a pak na jednom pohřbu potká Maude.

Svižně napsaný lidský příběh plný černého humoru o jednom podivuhodném a láskyplném vztahu bývá označován jako „hymnus na život“. A režisér Juraj Deák o Higginsově dramatickém textu říká: „Krásné na té hře je to, že mluví o smrti, ale mluví o ní způsobem plným života, přitakává životu, chce, abychom se na život uměli podívat jinak než přes to, co se dá koupit. Naopak se na život dívá jiným prizmatem, tím vyšším, duchovnějším, a to nás všechny vzrušovalo. Doufám, že hra bude i vtipná, protože o smrti se mluví lépe ve vtipech než smrtelně vážně.“

Na rozdíl od slavného filmu amerického filmu z roku 1971, na vinohradské scéně nevykreslují vztah Maude a Harolda jako romantický nebo milenecký. A Juraj Deák vysvětluje proč. „Hledáme nikoli tělesné, ale duchovní souznění dvou lidí. To je mnohem víc než tělesná přitažlivost. Harold se skutečně zamiluje do Maude, ale Maude je příliš moudrá na to, aby se zamilovala do Harolda. Ona ho má velmi ráda, ale k erotické lásce mezi nimi nemůže dojít. Erotika je mnohem živočišnější než naše pojetí tohoto tématu.“

Hru do češtiny přeložil Alexander Jerie. V hlavních rolích se představí Hana Maciuchová a v roli Harolda nová posila vinohradského souboru Marek Adamczyk. „Je to velmi citlivý, mladý herec, který je na začátku své kariéry, ale přitom už má dost zkušeností na to, aby se takovou velkou roli pokusil přenést na divadlo,“ dodává režisér Juraj Deák.

Inscenace Harold a Maude má na vinohradské scéně premiéru v pátek 25. května. Nejbližší reprízy jsou plánované na pondělí 28. a úterý 29. května.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)