Interview Plus – Attila Lovász (2018)

Novinář, ředitel centra národnostního vysílání Rozhlasu a televízie Slovenska Attila Lovász bude hostem Interview Plus. Nadace miliardáře George Sorose Open Society opouští Budapešť a stěhuje se do Berlína s tím, že už nechce zůstávat ve stále represivnějším prostředí. Budou Maďarsku chybět neziskové organizace, které už to vzdaly v zemi, kde z nich politici dělají veřejného nepřítele? Moderuje Jan Bumba.

Natočeno 2018. Premiéra 4. 6. 2018 (ČRo Plus, 11:04 h).

Lit.: Bumba, Jan – Erhart, Michael: Soros je už podle školáků nepřítel Maďarska. Tak vzniká autoritativní režim, varuje novinář. In web ČRo Plus, 4. červen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:

Maďarský premiér Viktor Orbán ani po dubnových volbách nepolevuje v boji proti americkému miliardáři a filantropovi Georgi Sorosovi. Nadace Open Society oznámila, že se z Budapešti stěhuje do Berlína. Proti komu bude Viktor Orbán bojovat, až nebude mít George Sorose?

„Od roku 2010 jsou Maďaři vystaveni tlaku vládní propagandy, která si vždy uměla vybrat nepřítele,“ říká Atilla Lovász, ředitel centra národnostního vysílání Rozhlasu a televízie Slovenska.

Připomíná, že na počátku byli největším nepřítelem do té doby vládnoucí socialisté. Jakmile se ukázalo, že Orbánovu vládu neohrožují, staly se terčem propagandy Mezinárodní měnový fond a Světová banka. „Tito nepřátelé zmizeli, ale vždy bylo třeba najít nové. Od roku 2015 to jsou migranti,“ uvádí Lovász.

„Maďarsko dva roky vedlo obrovskou kampaň proti migraci, ale podle platných zákonů přijalo 1300 uprchlíků, což by přibližně bylo v souladu s kvótami,“ upozorňuje Lovász. „A nakonec do toho přišel Soros,“ dodává.

Hrozba (migrace) byla vytvořena uměle. Je to politické téma číslo jedna, ale v Maďarsku ve skutečnosti migrace téma není. Attila Lovász

Problém je emigrace

Maďarská vláda v roce 2017 postavila svou kampaň proti americkému finančníkovi na tvrzení, že Soros má plán přivést „miliony migrantů do Evropské unie a statisíce do Maďarska. Nikoho nezajímalo, že nic z toho Soros nikdy neřekl,“ podotýká Lovász.

Většina Maďarů se podle něj dostává výlučně k vládním informacím. Veřejnoprávní rozhlas a televizi totiž Lovász považuje za fakticky zestátněné a soukromá média jsou prý v roukou lidí z okolí vládních představitelů.

Část obyvatel Orbána podporuje a věří mu, že je Maďarsko skutečně v ohrožení. „Ve slohových pracích žáků základních škol se objevuje, že Soros je nepřítel Maďarska. Tam už končí zdravý rozum a je velmi těžké vysvětlit, co se v Maďarsku děje. Tak se vytváří autoritativní režim,“ soudí Lovász.

Maďarsko se ve veřejném diskurzu vůbec nezabývá problémem emigrace, ale řeší 1300 imigrantů. To je pro pozorovatele zvenčí nepochopitelné. Atilla Lovász

Za obrovský problém považuje emigraci Maďarů, kterou odhaduje až na 800 tisíc lidí, podle vlády je to půl milionu. „Odcházejí ekonomicky aktivní lidé ze střední třídy, kteří mají vzdělání a umí jazyky. Tito chybějí jako plátci daní i při vytváření politických postojů. U Maďarů žijících v zahraničí Fidesz nevyhrál,“ uzavírá.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)