On Air – Meetina (2018)

Rozhovor o bolístkách mladých českých psychoterapeutů. Připravil Jarda Petřík.

Hovoří Aneta Plýhalová a Klára Matějíková.

Natočeno 2018. Premiéra 28. 6. 2018 (ČRo Rádio Wave).

Lit.: Petřík, Jarda: „Kdo chodí k terapeutovi, má pořád stigma. I u mladých,“ shodují se psychoterapeutky z Meetiny. In web ČRo Radio Wave, 28. červen 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Projekt Meetina vzniknul na začátku roku 2017 a jeho cílem je nabízet individuální i skupinové psychoterapie, tematické semináře či workshopy. Aktuálně sídlí v Prostoru 39 na pražském Žižkově a oficiální zahájení činnosti je naplánováno na září. Nejen o Meetině samotné, ale i o psychoterapeutické praxi a jejích úskalích mluvily ve studiu Aneta Plýhalová a Klára Matějíková.

„S vystudovanými spolužáky jsme se dohodli, že se jednou za čas budeme scházet, probírat, jak se nám daří v práci, a pomáhat si navzájem,“ popisuje Aneta. „Na první schůzku nás ale dorazilo strašně málo a uvědomili jsme si, že jsme na tu praxi sami a že tím spíš takové srazy potřebujeme.“ Vzájemná profesní podpora je společně s poskytováním psychoterapeutické péče a osvětlováním způsobu fungování terapie jedním ze základních pilířů práce Meetiny.

Aneta s Klárou se shodují, že stigmatizace psychoterapie je i v dnešní době u mladší generace bohužel pořád častá. „Zkušenost máme takovou, že když se našich nejlepších kamarádů zeptáme, proč se svými problémy nejdou k terapeutovi, odpoví nám, že přece nejsou blázni.“ Kromě toho se podle obou mladí lidé často stydí jít k odborníkovi na duševní zdraví i v souvislosti s nátlakem vlastní rodiny.

Jedním z přetrvávajících problémů psychoterapie v České republice je její legislativní neukotvenost – od devadesátých let jsou u nás podle Anety dvě společnosti, které se snaží utvořit základní pravidla a vymezit jasné hranice. „Řeší se například to, jestli by terapeuti měli mít vedle atestace z psychiatrie nebo psychologie i zdravotnickou nadstavbu,“ uvádí jeden ze základních bodů sporu Aneta. Poslechněte si celý rozhovor!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)