Záhada brněnského podzemí 1/5 (2018)

Žaneta Caletková. Příběh o tragické nehodě na ulici Pekařská v Brně, kde se v roce 1976 propadl chodník a kvůli tomu navěky zmizela v brněnském podzemí Marie Bartošová. Dramaturgie Hana Hložková. Režie Radim Nejedlý. Zvukový mistr Lukáš Dolejší.

Osoby a obsazení: studentka Jana Běhalová (Růžena Dvořáková), průvodce v podzemí (Viktor Skála), květinářka (Věra Zástěrová), pracovník z kanalizační sekce (Miroslav Černý), vypravěč (Zdeněk Truhlář).

Nastudovalo Brno v roce 2018. Premiéra 23. – 27. 7. 2018 (ČRo Brno, 21:30 h.). Repríza 10. – 14. 6. 2019 (ČRo Olomouc, 19:10 h).

Lit.: Hložková, Hana: Záhada brněnského podzemí. In web ČRo, červenec 2018 (článek). – Cit.: Příběh o tragické nehodě na ulici Pekařská v Brně, kde se v roce 1976 propadl chodník a kvůli tomu navěky zmizela v brněnském podzemí Marie Bartošová.

Svérázná studentka žurnalistiky Jana pracuje na reportáži o brněnském podzemí, a proto se zúčastní exkurze do místních tajných chodeb. Směr jejího bádání se ale velmi záhy změní, když se během své prohlídky dozvídá o pozoruhodně smutném příběhu ženy, která se před lety propadla do země. Rozhodne se zjistit o dávném případu víc. Postupně se setkává jak se svědkyní události, tak i s odborníkem na brněnské podzemí a pracovníkem z kanalizační sekce. Díky nim pomalu rozkrývá, co se tenkrát vlastně stalo. Byla paní Bartošová, pod níž se před lety probořil chodník, hrdinkou, jež přispěchala na pomoc někomu jinému, anebo nešťastnou obětí tragické nehody?

Pětidílná série „Záhada brněnského podzemí“ byla inspirována skutečnou událostí z 15. února 1976, kdy po propadnutí chodníku spadli do vzniklé jámy dva lidé. Nápis na pamětní desce umístěné na jednom z blízkých domů hlásá, že k tragické události došlo „nečekaně a v důsledku lidské lhostejnosti“. Právě i motivem lidské lhostejnosti se zabývá Žaneta Caletková, která cyklus napsala.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)