Interview Plus – Eva Zaoralová (2018)

Eva Zaoralová bývalá programová ředitelka mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, moderuje Vladimír Kroc.

Natočeno 2018. Premiéra 6. 7. 2018 (ČRo Plus, 11:34 h).

Lit.: Svoboda, Vítek – Kroc, Vladimír: V Cannes jsem potkávala slavné herce přímo na ulici. Nějaký kult hvězd tehdy neexistoval, vzpomíná Eva Zaoralová. In web ČRo Plus,  6. červenec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Byla dlouholetou uměleckou ředitelkou Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, teď je ve Varech uměleckou poradkyní. Hostkou svátečního dílu Interview Plus je filmová publicistka Eva Zaoralová.

Od roku 1994, kdy se začala na festivalu angažovat, se podle ní akce v mnohém proměnila. „Když jsme začínali, tak jsem ani já nevěděla, jak se dělá program. Věděla jsem, že by to měly být dobré filmy a kde se vybírají. Všechno jsme se časem naučili. Spolupracovali se mnou jednotlivci, třeba Ondřej Zach. Festival se ale časem proměnil. Asi i proto, že se nám už v někdy 90. letech podařilo publikum upoutat. Začali sem jezdit kvůli zajímavým filmům,” vypráví. 

Ze začátku jsme měli videokazety, na které jsme se museli dívat pěkně postupně. Teď to postoupilo… přes DVDčka… až k takovým těm linkům. Eva Zaoralová

„Přehlídka se proměnila hlavně díky divákům,” shrnuje Zaoralová. „A taky proto, že jsme nabyli kuráž dělat festival každým rokem,” dodává.

Zaoralová vzpomíná na dobu, kdy nebyl, jak říká, „takový kult hvězd.” „V Cannes jsem tehdy potkávala na ulici hvězdy, které hrály v zrovna promítaných filmech. To už neexistuje. Dnes jsou obklopení svými strážci, a hlídají se třeba i vchody do hotelů. Potom všichni stojí frontu po straně červeného koberce, aby je viděli stoupat po schodech. Zkrátka se z toho stal absolutní kult,” popisuje filmová publicistka. 

Talenty budoucnosti

Uměleckým ředitelem je po Evě Zaoralové dnes už Karel Och. Sympatická dáma zůstala v pozici umělecké poradkyně. „Do výběru filmů mu v podstatě vůbec nezasahuju. Karel Och je někdy rád, když mu řeknu svůj názor na některý z filmů. Teď jsem ale kvůli svému zdravotnímu stavu odkázaná hodně na počítač,” říká publicistka a podotýká, že dnešní doba je v tomto jednodušší.

„Už nejsou videokazety. Ze začátku jsme měli videokazety, na které jsme se museli postupně dívat. Teď to postoupilo před DVD až k takovým těm linkům. Dneska se na filmy díváme na počítači. Jsem z programovým oddělením v podstatě v neustálém kontaktu, ale hlavními dramaturgy je Karlův tým.”

Český film na tom podle Zaoralové není nejhůř. „Pořád se o tom mluví, že je česká kinematografie v úpadku. Ale je dobré, že v poslední době vychází z FAMU i těch druhých škol někteří režiséři, kteří budou evidentně talenty budoucnosti. Dokázal to už Olmo Omerzu, ten má úspěchy už i na zahraničních festivalech, ale i jiní režiséři,” dodává.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)