Aki sme, takí sme (Jací jsme, takoví jsme, 1993)

Emil Benčík. Feature. Hudební dramatugie Lýgia Vojtková. Hraje a zpívá Imrich Dugovič. Zvuk Vladimír Mihálek, Miroslav Mlynka. Redakce Marián Grebáč. Režie Ria Paldiová.

Účinkují Kamila Magálová, Michal Dočolomanský.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1993 (37 min.). Česká repríza 8. 11. 2010 (ČRo 2 Praha). Repríza 3. 8. 2018 (SRo Rádio Pyramída).

Lit.: Chlebová, Tamara: Akí sme, takí sme – satirický fíčer o našej socialistickej minulosti. In web SRo 31. 7. 2018 (anotace) . – Cit.: Pochopiť udalosti prelomového roku 1968 nie je možné bez poznania toho, čo im predchádzalo a čo po nich nasledovalo. Skúsme sa pozrieť do spätného zrkadla a spýtať sa: Kto nám vládol a kto vládol tým, ktorí vládli nám? Koho sme volili, hoci sme nechceli. Komu a čomu sme verili a neverili? Komu sme tlieskali, skandovali a prevolávali na slávu? Za čo a proti čomu sme na mítingoch manifestovali?

Odpovede na tieto otázky hľadal Emil Benčík, autor humoristicko-satirického fíčra s názvom Akí sme, takí sme (1993), vo svojej pamäti aj v rozhlasovom archíve. Vylovil z neho autentické zvukové záznamy historických udalostí a nastavil krivé zrkadlo vtedajšej spoločnosti. Ako sa spieva v jednej z pesničiek: Takú dobu, moji milí, všetci spolu sme tu žili. V réžii Rie Paldiovej účinkovali Kamila Magálová a Michal Dočolomanský.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)