Druhá kniha Ester 1/5 (2005)

Ester Krumbachová. Neodeslané dopisy a pohádky inspirativní osobnosti českého divadla a filmu „nové vlny“. Připravila Eva Koutová.  Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Valérie Zawadská.

Natočeno 2005. Repríza 3. – 7. 4. 2017  (ČRo 3 Vltava, 23:00 h.; 5 x 15 min.) v cyklu Stránky na dobrou noc.

Obsah: 1) Dopis Janu Němcovi a černá pohádka „O jedné víle“ – 2) Dopis Honzovi Hruškovi, mému bratrovi a černá pohádka o jedné velké lásce – 3) Dopis Ivanu Vyskočilovi a černá pohádka „O sedmi koších na prádlo“ – 4) Dopis Janu Klusákovi a černá pohádka „Modní přehlídka pro vegetariány“ – 5) Dopis Mirkovi Macháčkovi a černá pohádka „O vílákovi“.

Lit.: anonym: Druhá kniha Ester. In web ČRo 3 Vltava, 24. 8. 2013 (článek). – Cit.: Neodeslané dopisy a pohádky inspirativní osobnosti českého divadla a filmu „nové vlny“ Ester Krumbachové.

Ester Krumbachová se narodila roku 1923 v Brně, v roce 1948 zde ukončila studium Vysoké školy uměleckoprůmyslové na oddělení užité malby a grafiky. Začala pracovat v divadle v Českých Budějovicích, roku 1955 přešla do Prahy, kde působila jako scénografka a výtvarnice kostýmů v Městských divadlech pražských a v Národním divadle.

Od roku 1962 se datují počátky jejích umělecky nejplodnějších let, do roku 1969 zásadně ovlivnila obrazem i písmem celou národní kinematografii. Navrhla m.j. kostýmy pro filmy Všichni dobří rodáci, Kladivo na čarodějnice, Ezop, podílela se na scénářích k filmům O slavnosti a hostech, Sedmikrásky, Valerie a týden divů, Faunovo velmi pozdní odpoledne, napsala a režírovala film Vražda ing. Čerta.

Po roce 1968 jí bylo znemožněno pracovat v oboru. V roce 1994 vydává knihu „neúmyslně zapomenutých – úmyslně neodeslaných dopisů, smíchaných s černými pohádkami“. Za necelé dva roky poté, dne 13. ledna 1996, Ester Krumbachová umírá.

Z jejích textů jsme připravili Stránky na dobrou noc, i když dopisy osobnostem jako Miroslav Macháček nebo Jan Němec a Ivan Vyskočil jsou spíše záznamem o noční nespavosti ženy, přítelkyně a umělkyně, která ovlivnila českou kulturu 60. let zásadním způsobem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)