Mozaika – Slav Squatting and Its Discontents (2018)

Připravila Alena Rokosová.

Natočeno 2018. Premiéra 8. 10. 2018 (ČRo 3 Vltava).

Lit.: Rokosová, Alena:  Slovanský dřep jako symbol hrdých Východoevropanů. V MeetFactory vystavuje i provokativní Oleg Kulik. In web ČRo 3 Vltava, 8. říjen 2018  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Slovanský dřep, to je doslovný překlad fenoménu Slav Squatting, který vznikl v postsovětské atmosféře na východoevropských sídlištích a díky internetu se stal hitem a inspirací řady vizuálních umělců a hudebníků.

Věnuje se mu i nejnovější výstava v pražské MeetFactory, která nese název „Slav Squatting and Its Discontents“ – což můžeme přeložit jako „Nespokojenost Slav Squattingu“. Kurátor Piotr Sikora dal prostor celkem osmi umělcům, včetně svou Čechů.

„Slav Squatting ukazuje to, že jsme hrdí na to, kdo jsme a co děláme, že už nejsme ti lidé z Východu, kteří se omlouvají, že u nich byl komunismus,“ říká kurátor Piotr Sikora a odpovídá na otázku, jak je slav squatting tematizován ve vizuálním umění.

„Hodně inspirativní figura je pro mě Oleg Kulik a jeho práce, kterou udělal v roce 1984. Jmenuje se to Mad Dog. Tam převzal roli ruského psa, šíleného umělce z Východu, který se nesnaží ukázat, jak je civilizovaný, ale přijde na výstavu a pokouše toho západního kurátora.“

Zmíněný ruský umělec a performer Oleg Kulik je nejstarším vystavujícím umělcem v MeetFactory. Dále jsou k vidění dvě videa ruské umělkyně Aliny Gutkiny, která představují svět ruských předměstí. Klíčovým dílem je socha polského multižánrového umělce Norberta Delmana zpodobňující gopnika, dřepícího na zbytku střechy auta. Je vytvořená z materiálů, které našel v odpadcích nebo v železářských skladech. Českou scénu zastupují dva autoři – Max Lysáček představuje dystopickou vizi budoucnosti, ve které vládne kanibalistická strana, a Lenka Balounová zkoumá patriarchální koncept skrze fotografie krásných slovanských žen fotografovaných s medvědem.

Výstava Slav Squatting and Its Discontents potrvá v pražské MeetFactory do 4. listopadu. Každé úterý ji navíc doplní doprovodný program.

Doprovodný program:

9. 10. od 19:00 – Slav Squatting and Its Discontents, diskuse za účasti polské kulturní teoretičky Agaty Pyzik a Jana Bělíčka, editora magazínu A2
9. 10. od 21:00 – performativní přednáška s kurátorem Piotrem Sikorou
16. 10. od 19:00 – Oleg Kulik: Artist‘s Talk
23. 10. od 18:30 – performativní přednáška s kurátorem Piotrem Sikorou (spoluúčast Max Lysáček)
30. 10. od 18:30 – performativní přednáška s kurátorem Piotrem Sikorou (spoluúčast Lenka Balounová)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)