ArtCafé – Signal Festival (2018)

Připravil Ondřej Bambas. Hudební dramaturg Jonáš Kucharský.

O světle, umění a Signal festivalu 2018 hovoří Barbora Šlapetová, Richard Loskot a Michal Škapa.

Natočeno 2018. Premiéra 11. 10. 2018 (ČRo 3 Vltava, 16:05 h.).

Lit.: Bambas, Ondřej: Signal Festival 2018: neony, UFO plavidlo i bouřkové mraky. In web ČRo 3 Vltava, 12. říjen 2018  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Už pošesté se pražský veřejný prostor rozsvítí díky umělcům, kteří pracují se světlem. Od 11. do 14. října probíhá Signal Festival.

„Světlo je vše, co vidíme. Světlo má všechny informace a z logiky věci by se dalo říct, že všichni musíme pracovat se světlem,“ myslí si Richard Loskot, který je jedním z vystavujících umělců letošního šestého ročníku Signal festivalu. Ten pravidelně přináší do podzimní Prahy originální výstavy od předních českých i zahraničních umělců, kteří svá díla tvoří ze světla.

A čím dál častěji mezi nimi dostávají prostor i ti, jejichž práce má přesah i do dalších uměleckých sfér. Letos se navíc festival dostává z centra města i do dalších čtvrtí jako například Karlína nebo Žižkova.

Fascinace mraky

Oslovit by měly diváky volně přístupné instalace i umění v tak zvané Galerijní zóně, kam si je potřeba koupit vstupenky. V unikátních prostorách vystavují umělci z Francie, Spojených států, ale i z Česka. Richard Loskot připravil pro nádvoří Clam-Gallasova paláce instalaci Nebe na Zemi. „Světlo je má doména, pracuji s ním často. To asi proto, že mám blízký vztah k fyzice a skrze ni světlo zkoumám a snažím se ho tímto způsobem používat i v expozici. Rozebírám ho na základě fyzikálních zákonů a zajímá mě samotná entita toho světla,“ popisuje umělec svůj vztah ke světlu. To je ovšem pouze jedním prvkem instalace. Důležitý je i zvuk nebo mraky vytvořené z pěny. Dohromady tak vzniká scéna, do které můžou návštěvníci sami vstoupit.

UFO na Staromáku

Barbora Šlapetová připravila spolu s Lukášem Rittsteinem pro Signal festival dvacetiminutovou projekci. Ta bude vycházet ze dvou projektorů uložených v objektu nazvaném Paralelně spolu. Jedná se o rozříznutý automobil, jehož části umělci otočili a vnější otevřené strany spojili obloukovou konstrukcí. Takto vznikly dva elementy – mužský a ženský. Jeden je vidět přes den, druhý ožívá v noci.

Jak ale říká Barbora Šlapetová, rozdělené role s Rittsteinem přesně nemají: „Prožíváme spolu cesty na Papuu a těmi se inspirujeme v naší práci. Výhoda je, že každý z nás se vyjadřuje v jiném médiu. Tahle fúze, kdy vzniká filmařsko-sochařské dílo, nás dává po delší době umělecky zase dohromady.“ Automobil, který má po rozříznutí prohozená sedadla, vnímá Šlapetová jako metaforu setkávání kultur v 21. století. Sama nazývá objekt UFO plavidlem, u kterého není jasné, kdo je řidič a kam se cestuje.

Neonová státnost

Zatímco instalace dvojice Šlapetová-Rittstein a projekt Richarda Loskota nemají výraznou návaznost na umístění, Michal Škapa začal dotvářet svůj objekt až na základě místa. Z Atria na Žižkově se tak stal výstavní prostor. Neonová instalace by podle autora měla být k vidění i po skončení festivalu: „Je to jedna z výjimek na Signalu. Jedná se o dílo, které by tam mělo zůstat delší dobu. Tím, že Atrium provozuje městská část Praha 3, měla by instalace zůstat na Žižkově minimálně do jara.“

Michal Škapa používá u děl Zjevení a Vlajka neonové trubice, které se podle umělce z veřejného prostoru vytratily. I proto může instalace evokovat vývěsní štíty prvorepublikové éry.

Program Signal festivalu končí 14. října, kompletní program a výstavní místa najdete na webových stránkách, popřípadě si můžete do mobilního telefonu stáhnout aplikaci.

Co všechno bude ještě na Signal festivalu 2018 k vidění? Poslechněte si celé ArtCafé, ve kterém hrála experimentální hudba Yvese Tumora a noviny z labelu Warp podle výběru Jonáše Kucharského.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)