Host do domu – Šimon Caban (2018)

Host architekt, režisér a scénograf Šimon Caban. Skoro to vypadá, že z divadla nevytáhne paty. Jen co Šimon Caban zinscenoval hru Moje tango, už začal připravovat dvě další – Malého prince a nekorektní autorskou revue Bond/Medea s bratrem Michalem. Jak se spolu dělí o práci? Bývá to složité, když si pan režisér zároveň přidělí roli? Co je fascinujícího na muzikálu a spolupráci s Jiřím Kornem? Moderuje Jitka Novotná.

Natočeno 2018. Premiéra 12. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 11:04 h).

Lit.: Pálka, Matěj – Novotná, Jitka: Odvaha zkusit dělat něco jiného, o tom je hra Moje tango, říká Šimon Caban. In web ČRo 2 Praha, 12. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Známe ho jako scénografa, režiséra, spolutvůrce nápaditých scénických akcí, barvitých událostí, předávání cen, pak je ovšem také architektem. Jeho jméno zní Šimon Caban.

Považuje se za kumštýře? „Možná o tom začnu uvažovat, že bych si dal na vizitku kumštýř,“ směje se Šimon Caban, když se tak probírá tím, co ve svém nabitém programu všechno dělá.

Poslední jeho počin je hra Rona Hutchinsona Moje tango, která měla v září premiéru. Leckdo by od ní očekával především spoustu tance a rytmu. Ale to by se trochu zklamal.

„Ta hra není o tanci, ta hra je o tom, že každý člověk, ať muž nebo žena, má právo na to ve svém životě najednou zapochybovat, jestli to, co dělá, je správně, jestli by neměl zkusit něco úplně jiného. A ta odvaha to zkusit, vykročit a třeba se pak zase vrátit do těch starých kolejí, to je to důležité,“ říká o tom, jak chápe hru Moje tango její režisér Šimon Caban.

Co na svébytné pojetí Mého tanga řekl autor hry Ron Hutchinson? Bylo nějaké období, kdy Šimon Caban sám zkusil něco úplně jiného, než dosud dělal? A jak pojal svou další inscenaci, Malého prince?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)