Brutální zásek (2018)

Případ, který scenáristka Jitka Škápíková nazvala Brutální zásek, se stal v létě roku 2013. Tehdy na ostravskou kriminálku přišlo hlášení o nálezu mrtvé dívky v jednom z ostravských bytů. Lékař záchranné služby si byl příčinou smrti mladé dívky téměř jistý a také kriminalisté měli brzy jasno, stačilo se po bytě porozhlédnout. Proč musela devatenáctiletá Johana zemřít? To se dozvíte ve 112. dílu cyklu Historie českého zločinu. Odborná spolupráce a komentář kpt. Pavel Rambousek, vrchní komisař ostravské policie. Scénář Jitka Škápíková. Režie Jaroslav Kodeš.  Hudební spolupráce Petr Šplíchal. Autorka projektu Bronislava Janečková.

Účinkují Jaroslav Plesl, Markéta Hausnerová, Kamila Špráchalová, Lukáš Příkazký, Karolína Půčková, Dan Kranich, Ivan Řezáč.

Natočeno 2018. Premiéra 21. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.) v cyklu Historie českého zločinu.

Lit.: Duchková, Anna – Janečková, Bronislava: Pohodový víkend se proměnil v nonstop jízdu o život. Ukončil ji až „brutální zásek“. In web ČRo 2 Praha, 21. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Devatenáctiletá Johana si užívá život s partou pochybných kamarádů. Občas si dá marihuanu, pak pervitin. Peníze brzy nestačí. Pak přijde neodolatelná nabídka: víkendová brigáda s kamarády na chatě. Drogy budou přidaná hodnota za pomoc s rekonstrukcí.

Zpočátku to vypadalo jako pohodový víkend. Pomáhali vozit kameny z řeky na stavbu schodů, holky uklízely, zašly na venkovskou diskotéku a k tomu si průběžně život zpříjemňovali pervitinem.

Johana přijela na chatu silně nachlazená, ale po drogách jako by o nemoci nevěděla. V sobotu večer se pohádala se svým klukem Jirkou a ten ráno i s druhým kamarádem odjel. Měl víkendové jízdy dost a Johana jako by jeho varování neslyšela.

Nonstop jízda

Zůstala sama s Bárou a Markem, kterému chata patřila. Navrhnul jim, aby se přesunuli do jeho ostravského bytu. Už dvě noci nespali ani pořádně nejedli, a tak potřebovali zase trochu „nakopnout“, aby se holky mohly pustit do dalšího uklízení. Za drogy samozřejmě.

Pak Johana zkolabovala. Dostala záchvat, škubala sebou. Marka a Báru napadlo přivést ji k sobě vlažnou sprchou, ale nepomohlo to. Johaně bylo stále hůř. Snažili se postavit ji na nohy apaurinem. Zklidnila se. Uložili ji a konečně všichni usnuli. Ráno už se probudili jenom Bára s Markem.

Příliš pozdě na záchranu

Podle výroku soudu Johana zemřela v souvislosti s několikadenním kontinuálním užíváním pervitinu. Šestatřicetiletý Marek byl uznán vinným z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a byl odsouzen ke 12 rokům vězení.

Se 7letým trestem od soudu odešel jeho třiatřicetiletý kamarád Dalibor, který partu na chatu přivezl. Na základě odvolání mu byl trest snížen na dva roky s podmíněným odkladem na pět let.

Bára vyvázla bez trestu. Nebylo prokázáno, že by sama Johaně pervitin dávala nebo prodávala. Podle znaleckého posudku nebylo ani možné jednoznačně říct, že by Johanu zachránila, kdyby ji včas odvezla do nemocnice. Dívce už v té době nejspíš nebylo pomoci.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)