Osudové ženy – Nina Jirsíková (2018)

72. díl cyklu Osudové ženy. Portrét české spisovatelky, nucené exulantky, básnířky a překladatelky. Každý týden vám nabízíme portréty femmes fatales, žen, které ovlivňovaly politický i kulturní život. Tento díl připravila a slovem provází Ivana Denčevová. Autorem dokudramat je Hynek Pekárek. Hudebně spolupracoval Antonín Schindler. Zvuková spolupráce Jiří Pochvalovský. Režie Michal Bureš.

Host: historička Pavla Plachá. Účinkuje Lucie Pernetová.

Natočeno 2018. Premiéra 30. 11. 2018 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.; 26 min.). Repríza 14. 10. 2023 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.).

Lit.: and – Chmel Denčevová, Ivana: Tančila i v koncentračním táboře. Osudové ženy: Nina Jirsíková. In web ČRo 2 Praha, 30. listopad 2018 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Nadaná umělkyně, krásná, pilná a statečná. Tanečnice, choreografka a kostýmní výtvarnice Nina Jirsíková propadla divadlu ještě před válkou. Vrchol kariéry ale prožila v koncentračním táboře, kde její taneční umění dokázalo dávat sílu ve všudypřítomné beznaději. V dokudramatu účinkuje Lucie Pernetová. Hovoří historička Pavla Plachá. (…)

Nina se narodila jako Anna Jirsíková v roce 1910 na pražském Smíchově do učitelské rodiny. Hudební vlohy získala pravděpodobně po mamince, která byla neteří hudebního skladatele Františka Škroupa. Nina v dětství tíhla k herectví, ale nakonec vystudovala proslulou baletní školu u Jelizavety Nikolské. Už ve svých 16 letech získala první angažmá v karlínském divadle Varieté.

Tam také potkala ruského emigranta Eli Risu Magometova-Gurského, který v divadle Varieté pracoval jako tajemník. Hned poté, co Nina dosáhla plnoletosti, se vzali. Manželství ale nemělo dlouhého trvání. Celým světem Niny Jirsíkové se od té doby stalo divadlo. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)