Kompot – Rédl (2018)

Poslechněte si, jak se líbil moderátorům pořadu Kompot seriál Rédl. Připravili Hana Biriczová, Šimon Holý.

Natočeno 2018. Premiéra 18. 12. 2018 (ČRo Rádio Wave).

Lit.: Holý, Šimon – Biriczová, Hana:  „Rédl je gay, věděli jste to?“ Je zobrazení homosexuality v seriálu ČT přelomové? In web ČRo Radio Wave, 18. prosinec 2018 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Aktuální díl popkulturního pořadu Radia Wave věnovali Šimon s Hankou nové čtyřdílné minisérii České televize Rédl. Ta je zasazená do potemnělé reality několika dní před rozdělením Československa, kdy se parceluje mocenský vliv nejen v podsvětí. Poslechněte si, zda obstál Ondřej Sokol v hlavní roli, Jan Hřebejk režijně a Miro Šifra se scénářem. Pozor, tento díl obsahuje spoilery!

Poslechněte si 24. 12. od 18:00 mimořádný dvouhodinový díl pořadu Kompot, který pod stromeček nadělí ty nejkrásnější dárky v podobě nejúspěšnějších popových hitů letošního roku.

„Spolupráce s novým scenáristou stimulovala Jana Hřebejka k nevídaným výkonům,“ říká Jarmila Křenková ve svém výběru toho nejlepšího, co se událo minulý rok v televizní tvorbě, který si můžete poslechnout a přečíst zde. S tím souhlasí také oba moderátoři pořadu Kompot. Velkou měrou tomu dopomáhá i solidní obsazení, které mimo jiné objevilo nesporný herecký talent bývalého šéfa činohry Slovenského národního divadla Romana Poláka, který se zhostil role generála Ference. „Kvůli němu a možná jen kvůli němu se na Rédla podívám znova,“ hodnotí Hanka.

Česká televizní i filmová tvorba zatím podle Šimona a Hanky kromě výjimek neumí pracovat s LGBTQ+ postavami. Ve své bakalářské práci Mediální obraz sexuálních menšin Adéla Olahová mimo jiné poukazuje na to, že i filmy s hlavní lesbickou nebo gay postavou (Venkovský učitel Bohdana Slámy nebo Pusinky Karin Babinské) ve výsledku zažité pojetí homosexuality nevyvrací. V populárních seriálech jako Ulice, Gympl nebo Cesty domů potom většina homosexuálů má pouze epizodní roli, prožijí si coming out a zpravidla odcházejí nebo rovnou v pilotním díle spáchají sebevraždu (Dokonalý svět). Rédl je ale jednou z výjimek. Proč tomu tak je, si poslechněte ve zvukové podobě pořadu Kompot.

Na začátku dílu se tradičně podívali moderátoři Kompotu na novinky uplynulého týdne a nebylo jich málo. Rapper Offset by se rád vrátil ke Cardi B. Jeho veřejná omluva na sociálních sítích a nápis z růží za patnáct tisíc dolarů, který přistál na pódiu během jejího koncertu, však neuchvátily ani Hanku se Šimonem a ani samotnou rapperku. Do nelehké situace se navíc původně nevinným vtipem na Twitteru dostala i Ariana Grande. Jak se stala součástí šarvátky mezi Kanye Westem, Drakem a Snoop Doggem a co na to její exsnoubenec Pete Davidson?

Jak se postavy Romana Rédla a generála Ference váží ke skutečnosti? V čem se shodne Hanka a Šimon s recenzí Mirky Spáčilové? A vyhraje na Lvech cenu pro nejlepší minisérii spíš Metanol nebo Rédl? Poslechněte si celý díl Kompotu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)