Jsou tady rozruchy aneb Palachův týden v kostce (2019)

V pořadu Archiv Plus připomeneme demonstrace takzvaného Palachova týdne v lednu 1989. Ukázky ze zpravodajství Československého rozhlasu – včetně nezbytných hlasů rozhořčených pracujících – doplní dobové vzpomínky účastníků. vybíral je Pavel Hlavatý.

Natočeno 2019. Premiéra 18. 1. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h) v cyklu Archiv Plus. Repríza 19. 1. 2021 (ČRo Plus, 11:10 h).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Archiv Plus: Jsou tady rozruchy aneb Palachův týden v kostce. In web ČRo Plus, 18. leden 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Dvacáté výročí tragického činu Jana Palacha inspirovalo ve dnech 15.-21. ledna 1989 týden demonstrací, které výrazně přispěly k aktivizaci širší veřejnosti a pádu komunistického režimu.

Ve druhé polovině roku 1988 se konaly dvě velké demonstrace – 21. srpna a 28. října –, což spolu s celou řadou menších, a také té jediné oficiálně povolené z 10. prosince na žižkovském Škroupově náměstí, znamenalo zintenzivnění činnosti nezávislých občanských iniciativ i širšího zapojení dosud mlčící veřejnosti.

Šance na jednání

To vše představovalo jistou šanci, že by režim mohl začít pomalu couvat (byť s velkým zpožděním za Polskem, Maďarskem a koneckonců i SSSR) a postupně snad nejprve komunikovat a později i vyjednávat s opozicí – polská jednání u kulatého stolu se právě chystala.

Demonstrace však byly s rostoucí brutalitou rozháněny (zdaleka nejhorší byl krvavý čtvrtek 19. ledna) a manévry a chování represivních složek při sobotní pouti do Všetat, která týden demonstrací ukončila, připomínaly, kdo a z jakého titulu je v zemi pánem.

Touto brutalitou si režim na jedné straně uzavřel možnost manévrování a taktizování a na straně druhé se stále rostoucí množství dosud mlčících občanů zapojovalo do nejrůznějších aktivit proti režimu.

Rozhořčení pracující i ideologický tajemník

Z dochovaných archivních nahrávek Českého rozhlasu jsme vybrali nedůležitější zpravodajské vstupy, kde byli demonstranti s neměnnou propagandistickou zavilostí označováni za živly řízené západními zpravodajskými centrálami. K tomu zaznívaly hlasy „rozhořčených pracujících“ – velmi pozoruhodné je, že v dochovaných nahrávkách to jsou téměř výhradně lidé s akademickými tituly.

Také z těchto někdy až neuvěřitelně koncipovaných odsouzení jsme vybrali ty nejzajímavější. Doplňuje je několik ukázek ze vzpomínek pamětníků z rozhovorů natočených v rámci projektu Paměť národa.

Velmi pozoruhodným dokumentem je vystoupení ideologického tajemníka ÚV KSČ z let 1969-1989 Jana Fojtíka na komunistickém aktivu v Prostějově bezprostředně po demonstracích Palachova týdne. Hovoří poněkud jinak než komunistické sdělovací prostředky, které měl mimochodem po stranické linii na starosti. Také z jeho vystoupení jsme vybrali alespoň tu nejdůležitější pasáž.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)