Host do domu – Miroslav Zikmund (2011)

Setkání s hosty, kteří mají co říct. Miroslav Zikmund, cestovatel a spisovatel. Pořadem provází Martina Kociánová.

Natočeno 2011. Premiéra 24. 8. 2011. Repríza 24. 12. 2014 (ČRo 2 Praha, 11:04 h.; 44 min.); 2. 12. 2021 (ČRo 2 Praha, 17:04 h.) k úmrtí M. Zikmunda.

Lit.: rota – Kociánová, Martina: „Už jsem si říkal, že stáhnu oponu.“ Cestovatel Miroslav Zikmund odešel navždy. In web ČRo 2 Praha, 2. prosinec 2021, aktualizováno (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ve věku 102 let zemřel druhý člen slavné dvojice H&Z Miroslav Zikmund. Spolu s Jiřím Hanzelkou urazili přes 100 tisíc kilometrů, prodali 9 milionů knih a natočili 147 filmů. Cestovatelskou legendu připomíná Dvojka starším rozhovorem s Martinou Kociánovou z 24. srpna 2011.

„My jsme s Jirkou udělali kolem 3000 besed. Jak rozhlasových, tak živých, televizních, po celém světě, v různých jazycích. Takže v 92 letech jsem si už řekl, že stáhnu oponu. Prostě vyhýbám se,“ vysvětloval Miroslav Zikmund v roce 2011, proč už nedává rozhovory.

Poprvé cestoval s falešnými doklady

Málo se ví, že Zikmundova první zahraniční cesta byla za protektorátu na falešný průkaz do Alp a tam na vlastní žádost přespal ve vězení. „Bylo to v době, kdy Němci odzbrojili italskou armádu. V pohraničí se potloukala spousta zběhů a hrozilo, že za něj budu i já považován,“ vzpomínal.

„Jelikož ve všech hotelích bylo plno a já věděl, že mě seberou, když budu ležet někde na lavičce, tak jsem šel rovnou na policii,“ smál se muž, který má spolu s Jiřím Hanzelkou na kontě světový rekord za ujetí 1000 km v osobním voze núbijskou pouští.

„Když jsem později přistával v Asuánu a viděl pod sebou tu jedovatou žluť pouště, nekonečnou, tak jsem to řekl nahlas: Jací jsme to byli před těmi pár lety šílenci, že jsme si vzali do hlavy jet ze severu z Káhiry až na jih po ose,“ přiznával zpětně. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)