Ranní Radiožurnál – Zikmund a Hanzelka 1/5 (2019)

Připravil Jaroslav Skalický.

Natočeno 2019. Premiéra 11. – 15. 2. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 8:45 h.) v cyklu Ranní Radiožurnál.

Obsah: 1. Na své první cestě vydělali Zikmund s Hanzelkou přes tři miliony dolarů – 2. První cesta Zikmunda a Hanzelky. Nocovali na špičce pyramidy a zaháněli bandity – 3. „Protisocialistický pamflet.“ Osudová Zpráva č. 4 odsoudila Hanzelku a Zikmunda do nebytí -

Lit.: Skalický, Jaroslav: Zikmund a Hanzelka. In web ČRo 1 Radiožurnál, 13. únor 2019 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Byli dva, projeli kus světa a dosáhli toho, čemu se říká nesmrtelnost. Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka. Patří k legendárním postavám české historie a sté narozeniny Miroslava Zikmunda jsou i důvodem připomenout oba muže v našem seriálu. Poslouchejte reportáže Jaroslava Skalického každý všední den po 8:45.

Cestovateli Miroslavu Zikmundovi bude ve čtvrtek 14. února 100 let.

Spolu s Jiřím Hanzelkou tvořili legendární dvojici, která při dvou cestách v polovině minulého století projela skoro celý svět. Na stránkách novin a časopisů, v rozhlasových reportážích a filmových dokumentech předávali své cestovatelské zážitky lidem doma, zavřeným za železnou oponou. Hanzelka a Zikmund se poznali v roce 1938 a byli celoživotními přáteli.

Ve čtvrtek 14. února se uskuteční 1. ročník vyhlášení Ceny Hanzelky a Zikmunda za Cestopis roku. Radiožurnál bude z předávání od 19:00 vysílat Poctu Miroslavu Zikmundovi. Vystoupí Tomáš Klus, Tamara Klusová, Ivan Hlas Trio, Miloš Vacík a Tam Tam Batucada.

Lit.: Švarcová, Alžběta – Skalický, Jaroslav: SERIÁL. Zikmund a Hanzelka 1) Na své první cestě vydělali Zikmund s Hanzelkou přes tři miliony dolarů. In web ČRo 1 Radiožurnál, 11. únor 2019  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Cestovateli Miroslavu Zikmundovi bude ve čtvrtek 100 let. Spolu s Jiřím Hanzelkou tvořili legendární dvojici, která během dvou cest v polovině minulého století projela skoro celý svět. A své cestovatelské zážitky předávali lidem doma.

Poznali se v roce 1938 a byli celoživotními přáteli. „Je to něco ve hvězdách, co máte předurčené. Měli jsme podobné zájmy, chodili jsme spolu na fakultu. Vymysleli jsme spolu něco, co překračovalo normální rámec. Vezměte si, že jsme tento plán vymysleli za protektorátu, chránili ho před vlastními rodiči,“ vzpomínal před lety Miroslav Zikmund v Českém rozhlase.

Touha poznat svět

Na svou první cestu vyrazili Zikmund s Hanzelkou v dubnu 1947 autem značka Tatra 87. Za tři a půl roku projeli Afriku a Ameriku. „Vyjížděli jsme krátce po válce, vztahy mezi jednotlivými zeměmi byly zpřetrhané. Jako mladí komerční inženýři jsme přispěli k tomu, aby se tyto vztahy normalizovaly,“ popisoval Miroslav Zikmund. „V původním smyslu slova šlo o cestu na propagaci Tatry 87 i československého průmyslu vůbec.“

„Byli jsme plní touhy poznávat svět. Zvlášť po dlouhém protektorátním vězení,“ doplnil Jiří Hanzelka. „Po čase jsme zjistili, že tuhle touhu máme společnou s těmi, kteří nás sledují.“

Víc než tři miliony dolarů

Hanzelka se Zikmundem se mimo jiné pravidelně hlásili také ve vysílání Československého rozhlasu, kam posílali své jedinečné reportáže. Lidé v Československu si reportáže Hanzelky a Zikmunda nesmírně oblíbili. Dvěma cestovatelům šlo ale o víc.

„Pracovali jsme pilně jako ekonomové. První cesta stála asi 20 tisíc dolarů, které jsme si samozřejmě koupili my. Pomohlo nám stipendium na počátku, pak jsme všechno vrátili. Do skončení první cesty jsme pro Československo získali 3 200 000 dolarů.“

Ve čtvrtek 14. února – tedy na sté narozeniny slavného cestovatele – odvysíláme živě slavnostní večer Pocta Miroslavu Zikmundovi. Přenos začne v 19:00 ze zámku Dobříš. Na našem webu navíc najdete také video a po odvysílání samozřejmě záznam akce.

Když Zikmund s Hanzelkou odjížděli do Afriky, vyprovázeli je jen nejbližší přátelé a zástupci firmy Tatra. Při návratu je vítaly davy lidí. Znalo je celé Československo, stali se celebritami první velikosti.

Lit.: Švarcová, Alžběta – Skalický, Jaroslav: SERIÁL. Zikmund a Hanzelka. 2) První cesta Zikmunda a Hanzelky. Nocovali na špičce pyramidy a zaháněli bandity. In web ČRo 1 Radiožurnál, 12. únor 2019 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.:  Cestovateli Miroslavu Zikmundovi bude pozítří rovných sto let. Se svým parťákem Jiřím Hanzelkou projeli nadvakrát skoro celý svět. Ke slavné dvojici neodmyslitelně patří i osobní automobil Tatra 87, se kterým při první cestě v letech 1947 až 1950 projeli Evropu, Afriku a Ameriku.

Legendární tatrovka je národní kulturní památkou a přitahuje pozornost návštěvníků Národního technického muzea v Praze.

 „Je to nesmírně elegantní vůz. Vyznačuje se zejména naprostou uceleností. Je vrcholným dílem českého funkcionalismu. Šlo o celek, který fungoval a běžně se vyráběl, a zároveň šlo o futuristické, moderní řešení,“ říká Pavel Kasík, který renovuje automobilové veterány.

„Při své cestě jednou použili pistole k zaplašení lupičů a banditů. Pan Zikmund tedy střílel do vzduchu, ne po lidech! Když bylo po všem, Hanzelka mu říká, že u v komoře ještě jeden náboj zbyl. Chvíli se o tom přeli, a když to pak Zikmund zmáčknul, trefil se do dvířek odkládací schránky. A dírka je tam dodnes,“ ukazuje Petr Kožíšek z Národního technického muzea.

Z Egypta přes celou Afriku

Na severu Afriky navštívili Hanzelka a Zikmund mimo jiné Egypt a dopřáli si vskutku jedinečný zážitek. „Nocovali jsme na špičce Cheopsovy pyramidy. Tehdy to bylo ještě možné, byl to nezapomenutelný zážitek. Sledovali jsme, jak hluboko pod námi z Nilu vychází slunce,“ vzpomíná Miroslav Zikmund.

Ujít si nenechali ani výstup na Kilimandžáro. Z Kapského města cestovatelé přepluli do Argentiny a projeli Jižní a Střední Ameriku. Skončili v Mexiku, protože do USA nedostali víza.

Lit.: Švarcová, Alžběta – Skalický, Jaroslav: SERIÁL. Zikmund a Hanzelka. 3) „Protisocialistický pamflet.“ Osudová Zpráva č. 4 odsoudila Hanzelku a Zikmunda do nebytí. In web ČRo 1 Radiožurnál, 13. únor 2019 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Dvojice Hanzelka a Zikmund dodnes patří mezi cestovatelské legendy. Odvážní mladíci při dvou výpravách procestovali téměř celý svět. Celoživotní přátele neodloučilo ani 20 let nemilosti komunistického režimu, rozdělila je až Hanzelkova smrt v roce 2003.

„Dvacátá rozhlasová reportáž inženýrů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky nás zavede na prohlídku istanbulského paláce sultánů…“ 

Tak začíná rozhlasová reportáž Zikmunda a Hanzelky z Istanbulu. Z druhé výpravy v letech 1959 až 1964 jich jen do rozhlasu poslali pět stovek. Cestovali přes Balkánský poloostrov do Turecka, projeli Blízký východ, Indii, ostrov Cejlon, Nepál, Sumatru, Japonsko a tehdejší Sovětský svaz od východu na západ.

Tentokrát už nejeli sami. Doprovázeli je další dva spolupracovníci ve dvou mikrobusech Tatra 805. „Tatra 87, se kterou jsme jeli Afriku a Jižní Ameriku, byl výrobek předsocialistický, tedy kvalitní. Tatry 805 ale byly velmi poruchové,“ komentoval později změnu Miroslav Zikmund. 

Osudová Zpráva č. 4

Na druhé cestě sepsali Zikmund a Hanzelka nejen stovky reportáží a natočili spoustu filmů. Pro omezený počet lidí vypracovali čtyři takzvané zvláštní zprávy, které obsahovaly i kritičtější pohled na navštívené země.

„Podvědomě jsme srovnávali a soustavně jsme o těchto věcech začali mluvit s našimi vedoucími představiteli. Došlo ke kuriózní situaci, kdy jsme mohli říkat, co jsme chtěli. Prošlo nám to, za co byli jiní tvrdě perzekvováni. Protože jsme byli v příjemně neurčitém postavení. A lidé nás znali. Zájem a sympatie veřejnosti nás do značné míry chránily,“ vzpomínal před lety Jiří Hanzelka.

Pak ale přišla Zvláštní zpráva č. 4. Ta podávala nelichotivý obrázek o sovětské společnosti a na další profesní i osobní život cestovatelské dvojice měla osudový vliv. „Šlo o rozbor skutečné podstaty stalinského systému, který podle našeho názoru neměl nic společného se socialismem. Na závěr jsme navrhli řešení – srovnáním výhod a nevýhod obou systémů, systému demokratického a systému diktatury,“ vzpomínal Jiří Hanzelka.

Rozsudek byl naprosto jasný a jednoznačný. Že jde o tvrdě antisovětský, antisocialistický pamflet. Jiří Hanzelka

„Ke svému údivu jsme pak dostali pozvání na recepci na počest třetího a čtvrtého kosmonauta. Najednou si nás vzal Brežněv bokem a říká: Kdy budu číst zprávu o Sovětském svazu? Přeběhl nám mráz po zádech. Uvědomili jsme, že Novotný dává bez našeho souhlasu všechny naše zprávy Brežněvovi,“ vyprávěl Miroslav Zikmund.

„Rozsudek byl naprosto jasný a jednoznačný. Že jde o tvrdě antisovětský, antisocialistický pamflet. Což mělo svoje důsledky,“ uzavřel Jiří Hanzelka. Život v nebytí, tak Zikmund s Hanzelkou říkali následujícím dvěma desetiletím, kdy je komunistický režim vymazal ze společnosti.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)