Reflexe: Opera! – Porgy and Bess: Sociální drama z Jižní Karolíny (2019)

Úvod k přímému přenosu koncertního uvedení opery George Gershwina připravil Boris Klepal.

Natočeno 2019. Premiéra 16. únor 2019 (ČRo 3 Vltava, 29 min.). K poslechu zde.

Lit.: Klepal, Boris: Porgy a Bess. Bída, drogy a násilí zabalené do úchvatné hudby. In web ČRo 3 Vltava, 16. únor 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: George Gershwin není autorem jediné opery, Porgy a Bess nemá nic společného s muzikálem a rozhodně to není jazzová opera. O Gershwinově vrcholném díle se traduje několik nepravdivých mýtů, za kterými se vytrácí závažný obsah hudebního dramatu. Reflexe věnované Porgymu a Bess vznikly k příležitosti koncertního uvedení opery v pražském Rudolfinu.

Melodická invence George Gershwina byla nevyčerpatelná a operu Porgy a Bess díky ní mnoho lidí vnímá především jako zdroj úchvatných songů. Za hitovými písněmi jako „Summertime“ nebo „I Got Plenty O’Nuttin“ se ale skrývá skutečná opera se silnými rysy sociálního dramatu a verismu.

Černošská komunita obývající bývalé šlechtické sídlo Catfish Row je dějištěm milostného trojúhelníku mezi žebrákem Porgym, drogově závislou Bess a jejím bývalým milencem Crownem. Zároveň se v Catfish Row odehrává řada paralelních příběhů lidí, kteří jsou nevzdělaní nebo přímo negramotní, naivně věřící i pověrčiví, ale především strašně chudí. A nemají žádnou naději, že by se to mohlo změnit.

Dealer kokainu Sportin’ Life nakonec donutí Bess, aby s ním odjela do New Yorku, a Porgy se na vozíku taženém kozou vydává ji hledat. Opera vrcholí jeho nezdolným optimismem, díky kterému divák zapomene, že je Porgy také vrah – spor s Crownem totiž vyřešil tím, že svého soka zabil. Celou operou se táhne těžká práce, bída, hazard a násilí.

Opera Porgy a Bess tak na jedné straně stále vzbuzuje nadšení z úchvatné hudby, ale také odpor stoupenců emancipačních hnutí amerických černochů. Jejich život je totiž v opeře  vylíčen výhradně se všemi negativními stereotypy.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)