Jan Zahradníček v básnické antologii a monografii (2019)

Připravila Hana Svanovská.

Hovoří Jan Wiendl, literární vědec.

Připravilo Studio Brno v roce 2019. Premiéra 11. 3. 2019 (Rádio Proglas, 20:15 h.) v cyklu Z regionálních studií. Repríza 12. 3. 2019 (Rádio Proglas, 22:00 h).

Lit.: Svanovská, Hana: Z regionálních studií – Jan Zahradníček v básnické antologii a monografii. In web Radio Proglas, 11. 3. 2019 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.:  Hostem pořadu Studia Brno je vedoucí Ústavu české literatury a komparatistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Řeč bude o výjimečném počinu, který byl realizován po takřka 25 letech práce – monografii a antologii o díle básníka Jana Zahradníčka (1905 – 1960), kterou Jan Wiendl realizoval spolu se svým kolegou Josefem Vojvodíkem. Proč dnes ještě číst Jana Zahradníčka? Co nového oba autoři ve svých interpretacích Zahradníčkovy poezie přinášejí? A na jakého čtenáře oba svazky cílí? S Janem Wiendlem hovořila redaktorka Hana Svanovská.

Lit.: Svanovská, Hanka: Jan Zahradníček v básnické antologii a monografii. Pořad v souvislostech. In web Radio Proglas, 11. 3. 2019 (článek). – Cit.: Aktuální pořad studia Brno se věnuje nově vydané dvousvazkové monografii o nejvýznamnějším českém křesťanském básníkovi 20. století Janu Zahradníčkovi (1905 – 1960). Poslouchejte v pondělí 11. března ve čtvrt na devět večer, opakujeme v úterý 12. března ve 22.00.

K mikrofonu jsme si pozvali vedoucího Ústavu pro českou literaturu a komparatistiku FF UK v Praze Jana Wiendla. Ten, spolu s literárním vědcem a estetikem Josefem Vojvodíkem, připravil k vydání dvousvazkový titul, který se věnuje dílu Jana Zahradníčka a jeho recepci od r. 1930 až po současnost. Práce to byla radostná, leč náročná, trvala více než pětadvacet let. Jaké dosud neznámé skutečnosti v knize najdeme? V čem spočívá jedinečnost Zahradníčkovy poezie v dobovém i současném kontextu? Jaké byly jeho vztahy s literárními současníky i souvěrci? A proč vůbec číst Jana Zahradníčka ještě dnes a jak porozumět symbolice jeho poezie? Tyto i další otázky kladla Janu Wiendlovi redaktorka Hana Svanovská.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)