Blízká setkání – Julius Ševčík (2019)

Host režisér Julius Ševčík. Moderuje Tereza Kostková. Normal, Restart, Masaryk a nejnověji Skleněný pokoj. Pod tím vším je podepsán režisér a scenárista Julius Ševčík. Je jeho nový film stejně fascinující jako skutečná vila, o které pojednává? Co fascinuje jeho na filmu a co na životě? Je křehký jako sklo nebo nerozbitný a jak moc ke své práci potřebuje světlo? O nejnovějším filmu s jeho tvůrcem bude naše další Blízké setkání.

Natočeno 2019. Premiéra 14. 3. 2019 (ČRo 2 Praha, 11:04 h.).

Lit.: Kostková, Tereza – Horálková, Elena: Vila Tugendhat je obrázkem našich dějin, říká Julius Ševčík, tvůrce filmu Skleněný pokoj. In web ČRo 2 Praha, 14. březen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Režíroval Normal, Restart, Masaryk a nejnověji Skleněný pokoj. „Je to příběh vily Tugendhat a román je bestseller,“ prozrazuje Julius Ševčík v Blízkých setkáních Terezy Kostkové.

„Je mnoho vil v České republice, které mají pohnuté příběhy a stojí za to si je vyprávět díky tomu, jak tady vypadaly dějiny,“ je přesvědčený filmař Julius Ševčík. Natáčení historie vily bylo o to zajímavější, že dům nesměl při filmování nijak utrpět.

Jak se točí chátrání domu

„Jsou tam scény výbuchu i toho, jak dům chátrá, které se dělaly v počítači.“ To, co se změnit dalo, přestavoval po nocích tým lidí. „Točil jsem třeba půl pokoje ve 20. letech, zatímco druhá půlka byla zařízená o 30 let později. Ta logistika byla velká výzva.“

Dánský herec „netrefil“ do ČR

A herecké obsazení? Jedna z hereček se rozhodovala půl roku, dánského herce Claese Banga zase producent poslal soukromým tryskáčem do jiného státu. „Spletl si Českou republiku. Museli jsme hledat dvojníky, na které se šily kostýmy.“

Jak vzpomíná na studia v New Yorku? Co se tam naučíl? Neměl chuť tam prorazit? Jak funguje filmové řemeslo? Je dostatek dobrých scénářů?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)