Rozhovor Veroniky Ruppert a Martina Minhy – Mark Ther (2019)

Připravila Veronika Ruppert.

Hovoří Mark Ther.

Natočeno 2019. Premiéra 5. 4. 2019 (ČRo Rádio Wave).

Lit.: Ruppert, Veronika: Mark Ther: atmosféra ztěžkla, dnes bych se pomalu bál něco s queer a nazi natočit. In web ČRo Radio Wave, 5. duben 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: S Markem Therem se setkáváme v místnosti obložené černým sametem. Pod starou malbou zachycující parohaté zajíce v říji mluvíme o fascinaci starými jazyky, operou a hlubokými lesy. Ale taky o tom, jestli se dnes uvolňuje nebo těžkne atmosféra kolem témat jako queer nebo nazi.

V poslední době je hip pojmenovávat kavárny a kluby v českých městech německými názvy. Témata Sudet a odkazy na německou kulturu se čím dál častěji objevují v mladém umění, ve společenském a kulturním dění. Marka Thera pojí s německou stopou v Česku rodinná historie. Po prarodičích z otcovy strany má sudetoněmecké kořeny. Mluvili jsme o tom, jestli je z jeho pohledu dnešní atmosféra v Česku jiná než v roce 2008, kdy byla jedna z jeho výstav cenzurována kvůli obavám z „homosexuální a nazi propagandy“.

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Mark Ther se dlouhodobě zabývá tématy vysídlení, hledání nového domova a identity. Jeho práce otevírají sexuální i historická tabu. Studoval malbu a později nová média na AVU. Nejčastěji tvoří ve formátu videofilmu, který občas doplní instalace nebo kresby. V roce 2008 vyvolala rozruch jeho výstava na Staroměstské radnici nařčená z „homosexuální nazi propagandy“. V roce 2011 mu byla za film Das wandernde Sternlein (Putující hvězdička) udělena Cena Jindřicha Chalupeckého. Vystavoval v Evropě i ve Spojených státech. Jeho nejnovějším počinem je videofilm Mitsu a navazující výstava v NAU Gallery v Praze. Několik posledních let pracuje na dlouhohrajícím filmu, který se má věnovat opeře, tématu andělského hlasu a pěvců kastrátů.

„Tehdy jsem opravdu necítil, že by to byla nějaká propagace nacismu. Na výstavě byly dva filmy, jeden z nich Was für Material, který zachycuje lásku dvou mladých kluků, jeden je v SS, druhý ne. Odehrává se to v pohraničí a je tam scéna, kde běží po louce nazí s vlajkou Hitlerjugend. To asi paní kurátorce připadalo příliš. Já jsem byl v šoku, že to někdo může považovat za propagaci fašismu,“ popisuje Mark Ther. Kurátorka Olga Malá se rozhodla výstavu doplnit vysvětlujícím textem. „Bylo tam něco ve smyslu, že za to neručí a že to je jen pro návštěvníky od 18 let. Bylo to opravdu pro zasmání. Řada kurátorů a kritiků umění se nad tím tehdy bavila a říkala, že to snad není možné,“ dodává Mark.

Myslíš, že se situace změnila a dnes už by se něco takového stát nemohlo? 

V tvých filmech se často objevují lidé mluvící starými jazyky, nejčastěji sudetoněmeckými dialekty, v novém krátkém filmu Mitsu i starou japonštinou. Co tě na tom tak fascinuje?

Přijde mi zajímavé, že u nás vzniklo tolik dialektů, které dnes vymírají. Pro mě je nejlepší najít lidi, kteří nebyli vyhnaní a zůstali celou dobu v Česku, protože mají dialekt zakonzervovaný. Je v podstatě jejich mateřským jazykem. Česky umí špatně a němčině moc nerozumí. Takové lidi když potkám, tak se toho nemůžu nabažit, to je nádhera. Čas ale běží a obávám se, že to je bohužel už otázka maximálně deseti let, než o ně přijdeme.

V Mitsu vidíme tradiční kabuki a japonský oděv v kulisách rakousko-uherského venkova. Na první pohled to může působit jako vymyšlený bizár, ale ve skutečnosti jde o inspiraci reálnou osobností. Jak jsi vůbec narazil na příběh japonské šlechtičny, která žila mezi Sudety a Vídní?

V roce 2012 jsem měl výstavu v Tokiu a potkal jsem tam Petra Holého. Mluvili jsme spolu o parfémech a on zavtipkoval, že jedna z vůní Guerlain je možná pojmenovaná podle Japonky, která žila v Česku. Zaujalo mě to, zjistil jsem si o ní víc a po pár letech jsem se rozhodl o ní natočit krátký film. Je fakt, že si řada lidí myslí, že jde o mystifikaci. Komtesa Mitsuko a její rodina u nás ale opravdu žily.

Čím Marka Thera fascinují staré jazyky a proč podle něj dnes mezi mladými lidmi rezonují historická témata? Proč se v jeho filmech tak často opakují hluboké lesy a jaký je jejich význam a symbolika? Jak je daleko se svým dlouhohrajícím filmem věnovaným opeře a andělskému zpěvu kastrátů?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)