Plus Speciál – Požár Notre-Dame v Paříži (2019)

Moderuje Michael Rozsypal.

Hosté:  Jakub Smetana, spolupracovník Českého rozhlasu v Paříži; Petr Drulák, velvyslanec ČR ve Francii; Martin Kavka, mluvčí pražských hasičů; Marie Sýkorová, spolupracovnice Českého rozhlasu v Paříži; Petr Chotěbor, architekt Odbor památkové péče Kanceláře prezidenta republiky.

Natočeno 2019. Premiéra 16. 4. 2019 (ČRo Plus).

Lit.: Kropáčková, Renata – Rozsypal, Michael – Přinosilová, Jana: Považuji za úspěch, že se katedrála Notre-Dame nezřítila celá, říká mluvčí pražských hasičů. In web ČRo Plus, 16. duben 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  „Naše Paní v plamenech“ nebo „Tragická noc pro Chrám Matky Boží“ – tak zní titulky dnešních novin, které rozebírají požár v katedrále Notre-Dame v Paříži.

Podle agentur se podařilo dostat požár pod kontrolu a částečně jej uhasit. Škody budou přesto zřejmě velké. Příčiny požáru gotické katedrály zůstávají neznámé. Řekl to náměstek francouzského ministra vnitra Laurent Nunez. Pařížská prefektura zatím neštěstí vyšetřuje jako neúmyslné zapálení. Od pondělního večera už ale podle francouzské televize BFM TV vyslechla několik dělníků. Stavba totiž procházela rozsáhlou rekonstrukcí.

Oheň vypukl krátce před sedmou hodinou v pondělí večer. Poničil většinu chrámové střechy a zhroutila se i 93 metrů vysoká věž v zádní části katedrály. Obě čelní věže i samotnou konstrukci se ale hasičům podařilo zachránit.

„Île de la Cité, na kterém se katedrála nachází, byl včera kompletně uzavřený. Teď už je uzavřená část zhruba 100 metrů kolem katedrály, severní strana ostrova je otevřená. Ke katedrále pouštějí jen zaměstnance policejní prefektury, jinak je pořád obehnaná zátarasy,“ říká spolupracovník Českého rozhlasu v Paříži Jakub Smetana.

Historický i literární symbol

Podle Marie Sýkorové, další spolupracovnice Českého rozhlasu v Paříži, se dá katedrála Notre-Dame přirovnat k našemu Karlovu mostu nebo katedrále sv. Víta. V literárním světě ji proslavil Victor Hugo svým románem Chrám Matky Boží v Paříži.

 „Je to symbol náboženství i francouzské republiky, jak se vyjádřila starostka Anna Hidalgová. Všichni králové byli spojeni s katedrálou Notre-Dame, Napoleon se tam nechal korunovat císařem, generál Charles de Gaulle spojil osvobození Paříže s katedrálou… Zůstává tichým svědkem dějin Francie.“

Prezident Emmanuel Macron prohlásil, že katedrálu společně znovu vybudují, zve do Francie největší talenty světa, aby pomohly s obnovou, a už v noci vyhlásil národní sbírku. Pomoc za Českou republiku přislíbili premiér Andrej Babiš a ministr kultury Antonín Staněk.

Hasiči udělali, co mohli

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka ve speciálu Plusu řekl, že náš hasičský sbor spolupracuje s Národním památkovým ústavem i ministerstvem kultury a pravidelně cvičí na historických památkách. Odhaduje, že se požár bude dohašovat ještě několik dnů.

„Považuji za úspěch, že se stavba nezřítila celá, i když historické stavby mají velmi dobrou požární odolnost – silné stěny a masivní materiál, který vydrží odolávat požáru několik hodin…  Hasiči udělali, co mohli, možná se soustředili hodně na záchranu historických věcí z budovy a aby co nejrychleji uhasili střechu.“

Petr Chotěbor, architekt Odboru památkové péče Kanceláře prezidenta republiky, dodal, že je naprosto zásadní, že klenba, obvodové zdi i přední věže zůstaly zachovány: „Kdyby došlo ke zřícení kleneb, tak je ohrožena statika celku. Pokud klenby přežily, tak uchránily interiér, včetně části výzdoby a vybavení. Klenba roztlačuje obvodové stěny ven a vnější opěrné oblouky tomu brání a tlačí na stěny opačným směrem. Když jedna z částí povolí, tak se celý systém rozkolísá a může dojít ke zhroucení.“

Jaká je protipožární ochrana českých památek a jak složitá a náročná bude obnova pařížské katedrály Notre-Dame? Poslechněte si celý speciál Českého rozhlasu Plus.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)