Narozen jako vězeň (2019)

365. díl cyklu Stopy, fakta, tajemství. Pořad připravil Stanislav Motl.

Natočeno v roce 2019. Premiéra 3. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.). Repríza 8. 6. 2019 (ČRo Plus, 15:34 h).

Lit.: Motl, Stanislav: Narozen jako vězeň. Stanislav Motl pátrá v Dětřichově po koncentráku pro těhotné a kojence. In web ČRo 2 Praha, 3. červen 2019 (článek) – Cit.: Byl to tábor, který u nás neměl obdoby. Tábor pro vězně, kteří ještě ani nebyli na světě, se nacházel u Moravské Třebové. (…)

V roce 1943 němečtí nacisté zřídili v Dětřichově lágr pro těhotné ženy a novorozeňata. Vězeňkyně, které většinou pocházely z východních okupovaných území, se tu musely podrobovat různým lékařským pseudoexperimentům. Mnohé z nich potom ve velkých mukách umíraly. Byly i případy, že si raději samy vzaly život. Počet obětí tohoto zrůdného koncentráku není dodnes přesně zmapován.

V záběrech hovoří Jiří Nesét a Josef Bohatec. V pořadu se čte z knihy kronikáře Jiřího Neséta Pochody hladu a smtri 1944–1945, ze studií historičky Jitky Gruntové, z knihy Františka Nedbálka Místa utrpení a vzdoru, z knihy Růženy Bubeníčkové, Ludmily Kubátové a Ireny Malé Tábory utrpení a smrti a citujeme ze vzpomínek vězenkyň Marie Chomiščákové a Emílie Kulhánkové.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)