Blízká setkání – Rastislav Maďar (2019)

Host Doc. Mudr. Rastislav Maďar, epidemiolog. Moderuje Stáňa Lekešová. Dlouhodobě se věnuje cestovní medicíně. Ta se v dnešní době již nezabývá jen očkováním před cestou do tropických oblastí, ale zahrnuje komplexní péči. Co je potřeba udělat v období před cestou? Na co pamatovat v průběhu cesty? A jaká vyšetření naplánovat v případě obtíží po návratu z cest?

Natočeno 2019. Premiéra 12. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 11:04 h.).

Lit.: Duchková, Anna – Lekešová, Stáňa: Největší nepřítel cestovatele je podcenění situace, varuje odborník na cestovní medicínu. In web ČRo 2 Praha, 12. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Navštívil už více než sto zemí a každý rok si připíše v průměru čtyři nové. Rastislav Maďar ovšem necestuje jenom kvůli sobě, ale jako lékař pomáhá všude, kde je potřeba.

Už jako malý kluk zatoužil pomáhat v zemích, kde je lékařská péče obtížně dostupná, a svůj sen si splnil. „Je to nejlepší prevence vyhoření,“ dodává odborník na cestovní medicínu, specialista v oblasti epidemiologie, prevence a kontroly infekčních chorob.

Pozor na to, co jíte

„Mám velmi rád terénní medicínu,“ říká Rastislav Maďar. „Když vyjedu mimo vyspělý svět, do rozvojových zemí, tak přestávám jíst syrovou zeleninu a krémy, majonézy, a dokonce i pečivo, pokud není dodatečně tepelně upravené. Mám svoje automatismy – takové svoje desatero, a díky tomu jsem neměl problémy ani při šestitýdenním pobytu v Egyptě.“

Očkování je základ

„Největší nepřítel cestovatele je podcenění situace. Buď si nezjistí dostatek informací, nebo je nedodržuje. Někdy to pak začne drobností, k tomu se přidá druhá třetí a je z toho stav, který ohrožuje život,“ varuje ty, kdo se před cestou nenechají přeočkovat nebo nepřizpůsobí svoji cestu své indviduální kondici a zdravotnímu stavu.

Je oblíbená láhev alkoholu správnou metodou, jak předejít infekcím na cestách? Co by se podle něj mohlo v blízké budoucnosti stát z epidemiologického hlediska největší hrozbou pro lidstvo? A jaké nebezpečné patogeny číhají i v našem nejbližším okolí? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)