Blízká setkání – Hana Hindráková (2019)

Host spisovatelka Hana Hindráková. Moderuje Tereza Kostková. Neohrožená mladá spisovatelka jezdí pro svá témata až do Keni. Jak moc ji změnil porod? Nebojí se víc? Píše o tématech kontroverzních a nebezpečných, pojmenovává to, co by leckdo slyšet nechtěl, neměla s tím už někdy problém? Jak se líbilo v Čechách jejímu vzácnému africkému hostovi a jak byl přijat? A nebude někdy psát také o tanci, když už i vyhrává taneční soutěže?

Natočeno 2019. Premiéra 14. 6. 2019 (ČRo 2 Praha, 11:04 h.).

Lit.: Horálková, Elena – Kostková, Tereza: Pomoc Africe nemá smysl. „Spíš to škodí, než pomáhá,“ tvrdí bývalá ředitelka neziskovky Hindráková. In web ČRo 2 Praha, 14. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Hana Hindráková si po zkušenostech s dobrovolnictvím založila neziskovku pro pomoc Africe. Dnes už se jí nevěnuje. Z Afriky ale stále čerpá témata svých knih.

„Po devíti letech jsem se dostala do největší chudinské čtvrti v Nairobi. Na dvou a půl kilometrech čtverečních tam působí přes 700 neziskových organizací a já tam za tu dobu neviděla žádnou změnu. Poprvé se mi v hlavě objevila myšlenka, jestli je to ta správná cesta,“ popsala Hana Hindráková Tereze Kostkové v Blízkých setkáních.

V té době byla ředitelkou organizace, která se věnovala rozvojové pomoci, a viděla v tom smysl života. Dnes přemýšlí nad charitou pro Afriku jinak. „Myslím, že jim to spíš škodí, než pomáhá. Tvoří to závislost na vyspělých zemích a já se rozhodla s tím skončit. Přijde mi lepší nedělat to vůbec. Neziskové organizace prezentují místní lidi jako naprosto neschopné a to není pravda. Oni se spíš naučili využívat pomoci, která tam proudí.“

Nebojí se dotýkat celospolečenských témat? Kdy vezme do Keni svého malého synka? Proč u nás prodává africkou bižuterii? Jak se jí daří ve společenských tancích? Co připravuje?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)