Osobnost Plus – Bohumil Pečinka (2019)

Bohumil Pečinka, politický komentátor časopisu Reflex. Kariéru politického komentátora zahájil už v pěti letech. To když učitelkám v mateřské škole převyprávěl vtip o tehdejším prezidentu Gustávu Husákovi. Vyjadřovat názory na cokoliv ho baví dodnes – a dokonce se tím živí. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 17. 6. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tachecí, Barbora – Tesařová, Kateřina: Bohumil Pečinka: Demonstrace? „Nebabišovský svět“ se probral. In web ČRo Plus, 17. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Politický komentátor je k Zuzaně Čaputové, která na Slovensku čerstvě složila prezidentský slib a stala se současně nejmladší ženou v čele státu na světě, opatrný. „Její zvolení je pro mě příznakem krize demokracie,“ říká.

„Pokud si relativně politicky a hospodářsky úspěšný evropský národ zvolí do čela člověka, o kterém nic neví, ukazuje to právě na krizi,“ dodává.

Babiš vs. (ne)Babišovský svět

Půdorys české politiky pak podle komentátora tvoří dvě skupiny. „Máme tu jeden ´babišovsko-zemanovský svět´, který je velmi formovaný. Vychází z jasných hodnot a neustále upevňuje svou voličskou základnu. Myslím, že kdyby byly na podzim volby, opět by zvítězil a posílil svůj mandát. Navzdory demonstracím.“

„Proti němu pak stojí svět druhý, který je absolutně roztříštěný hodnotově i zájmově a je širší.“ Podle Pečinky je jedinou možnou cestou do budoucna kompromis a spojení ODS Petra Fialy s Piráty Ivana Bartoše. „Pokud nezačnou spolupracovat, zvítězí za dva roky opět Andrej Babiš.

Důležité zapojení obcí

Pečinka vylučuje předpovídané společenské změny. „Demonstrace vnímám tak, že se aktivizuje ´nebabišovský svět´. Hledá přirozené vůdce, vyjasňuje si názory, a když nemůže komunikovat přes opoziční politické strany, které mu toho tolik nenabízejí, komunikuje napřímo. Tradičním způsobem mítinku,“ myslí si.

„Na tom je ohromně silná jedna věc: Lidé to přirovnávají k demonstracím, které se děly na podporu České televize anebo Děkujeme, odejděte! S tím nesouhlasím. Tady je totiž rozdíl v tom, že je už vytvořena síť a ta jde až do regionů. Na předposledním setkání se  přihlásilo přes 300 obcí, v tom posledním dokonce 1500. To už je síť lidí, kteří spolu komunikují. ´Nebabišovský svět´ se probral,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Bohumilem Pečinkou. Dozvíte se, proč se už v mládí rozhodl zajímat o politiku.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)