Interview Plus – Marián Leško (2019)

Rozhovor moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2019. Premiéra 17. 6. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Rozsypal, Michael – Erhart, Michael: Kiska měl s vládou příliš vyhrocené vztahy, Čaputová chce dialog, myslí si poradce nové prezidentky. In web ČRo Plus, 17. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Slovensko má už třetím dnem novou hlavu státu. V sobotu složila slib a stala se prezidentkou Zuzana Čaputová. Ve funkci vystřídala Andreje Kisku.

Podle poradce nové prezidentky pro domácí politiku Mariána Leška chce Čaputová upozorňovat na negativní jevy ve společnosti, jde na to, na rozdíl od svého předchůdce, ale jinou formou.

„On totiž dokáže zformulovat svůj názor jednoznačně a pevně, ale zároveň nekonfrontačně. Tak, že nikdo nemá pocit, že útočí na něj osobně. To je v politice velmi vzácný dar,“ míní Leško.

Na dialog jsou potřeba dva, na spor stačí jeden. (Čaputová) udělá vše pro to, aby dialog navázala. Marián Leško

Dodává, že se vztahy mezi Kiskou a bývalým premiérem Robertem Ficem (SMER-SD) až příliš vyhrotily a poškozovaly běžnou spolupráci mezi prezidentem, vládou a parlamentem.

Právě předseda sociálních demokratů se sobotní inaugurace ani nezúčastnil, místo toho byl na svatbě svého bývalého spolupracovníka. Leško ovšem upozorňuje, že partnerem pro prezidentku je premiér Peter Pellegrini (SMER-SD) a oba prý už před týdnem vyjádřili ochotu spolupracovat.

Babišovy kauzy?

Čaputová pojeden už tento týden na svou první zahraniční cestu do Česka. Jakým partnerem pro ni bude premiér Andrej Babiš (ANO)?

„Respektuje to, koho si zvolili čeští občané. Nedá se očekávat, že se s premiérem nebo prezidentem na všem shodnou. Ale jsem si jistý, že všichni zúčastnění mají dobrou vůli, aby výjimečně dobrá spolupráce pokračovala i nadále,“ uvádí Leško.

Fakt, že je Babiš na Slovensku evidovaný jako spolupracovník komunistické StB, prý Čaputová považuje za věc, která se týká spíše českých voličů a české politické scény.

Prezidentka Čaputová i prezident Zeman udělají vše pro to, aby se v co nejvíce otázek shodli. A jsem přesvědčený, že se zcela shodnou ve snaze udržet a zlepšit mimořádně dobré slovensko-české vztahy. Marián Leško

Pokud jde o Babišovo trestní stíhání, Leško se ztotožňuje s dřívějšími slovy prezidenta Miloše Zemana o tom, že zatímco u občanů platí princip presumpce neviny, u veřejných činitelů a politiků platí presumpce viny. „Je to můj osobní pohled, ne stanovisko prezidentky,“ zdůrazňuje.

Kiska zakládá vlastní stranu

Slovensko příští rok čekají parlamentní volby, Čaputová chce některé změny prosadit ještě před nimi – například změnu způsobu volby generální prokurátory nebo úpravy některých zákonů.

Do voleb pravděpodobně půjde i strana, kterou zakládá exprezident Kiska. Bude spojencem, nebo konkurentem? „Myslím, že paní Čaputová nemá ve stranické politice konkurenci,“ reaguje Leško.

Kiska si podle něj uvědomil, že pokud chce mít v politice silné slovo, musí za sebou mít politickou stranu. Leško tak považuje za pravděpodobné, že strana SPOLU, bývalé hnutí Zuzany Čaputové Progresivné Slovensko a Kiskova nově vznikající formace, budou kandidovat společně.

„Zabránilo by to propadnutí hlasů ve volbách. Strany, které k sobě mají blízko, by vytvořily velký volební blok a slovenská politická scéna by se dále netříštila,“ uzavírá poradce nové slovenské prezidentky Leško.

Jaká témata chce nová slovenská prezidentka prosazovat? A bude na to mít dostatečnou sílu? Poslechněte si Interview Plus Michaela Rozsypala. 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)