Lidská tvář Jiřího Pelikána (2019)

V pořadu Archiv Plus připomeneme Jiřího Pelikána – významnou osobnost komunistického Československa let padesátých a šedesátých a neméně významnou osobnost československého exilu let sedmdesátých a osmdesátých. Záznamy jeho hlasu, ale také vyjádření o něm, hledal v rozhlasovém archivu s Pavel Hlavatý.

Natočeno 2019. Premiéra 21. 6. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h.) v cyklu Archiv Plus. Repríza 23. 6. 2019 (ČRo Plus, 14:34 h.) v cyklu Archiv Plus; 23. 6. 2020 (ČRo Plus, 11:10 h.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Archiv Plus: Lidská tvář Jiřího Pelikána. In web ČRo Plus, 21. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Lze být v jednom životě postupně členem KSČ, předsedou Akčního výboru Národní fronty na vysokých školách, generálním tajemníkem a předsedou Mezinárodního svazu studentstva, ústředním ředitelem Československé televize, poslancem parlamentu v 50. i 60. letech, kulturním atašé československého velvyslanectví v Itálii, vydavatelem exilového časopisu Listy, poslancem europarlamentu za italskou Socialistickou stranu a poradcem prezidenta Václava Havla? Jiří Pelikán to dokázal.

Prominentní komunista i exulant

Patřil k prominentům komunistického režimu u nás v jeho prvním dvacetiletí – v jeho stalinistické, přechodné i reformní fázi. Od roku 1969 byl po 20 let exulantem, možno říci opět prominentním. V této době byl také častým terčem komunistické propagandy. V 90. letech žil střídavě v Praze a Římě.

Z nejstarší zvukové nahrávky, kterou jsme měli k dispozici, jsme vybrali alespoň krátký úvod. Jde o diskusní pořad Československé televize Tribuna z ledna 1964 (tedy krátce po nástupu Jiřího Pelikána do funkce ústředního ředitele ČsT) – diskutovali spolu dva prominentní aparátčíci Vladimír Koucký a Vasil Biľak. Jiří Pelikán diskusi moderoval.

Vděčným zdrojem byly raně normalizační rozhlasové komentáře z let 1969-1970, ve kterých se Jiří Pelikán stal častým propagandistickým terčem. Vybrali jsme několik ukázek z obsáhlého dvoudílného komentáře věnovaného přímo Pelikánovi i další zajímavé úryvky.

Politické procesy a Husákova povaha

Z archivu rozhlasové stanice Svobodná Evropa jsme vybrali pasáže ze dvou velmi pozoruhodných obsáhlejších záznamů. Šlo o rozhovor s redaktorem RFE Karlem Jezdinským z roku 1971 o ilegálním vysočanském sjezdu KSČ, který se konal těsně po sovětské okupaci, a z nedatované diskuse s historikem Karlem Kaplanem o politických procesech v Československu.

Velmi zajímavý je také pořad rozhlasové stanice BBC o Gustavu Husákovi z roku 1984. Ve vybrané ukázce Jiří Pelikán přibližuje povahové vlastnosti tohoto komunistického vůdce.

Jako jakási sumarizace života Jiřího Pelikána (včetně období 50. let) vyznívá pořad Českého rozhlasu Radiofórum z roku 1995. Pelikán je zde hostem svého oponenta z předúnorové doby, redaktora a bývalého politického vězně Jiřího Ješe. Z velmi obsáhlého pořadu jsme vybrali alespoň tři důležité ukázky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)