Osobnost Plus – Jindřich Vobořil (2019)

Jindřich Vobořil, 8 let byl vládním národním protidrogovým koordinátorem. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 22. 7. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tachecí, Barbora – Přinosilová, Jana: V policii sledujeme návrat k nostalgii po časech StB, tvrdí bývalý protidrogový koordinátor Vobořil. In web ČRo Plus, 22. červenec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jindřich Vobořil přestal být před rokem klíčovou osobností boje proti drogám. Prohlašuje se za pravicového liberála, který věří v sociální politiku, a nechce se smířit s utahováním šroubů, a to nejen v oblasti závislostí. V Osobnosti Plus říká, že ale nejde jen o finance.

„Měl jsem na mysli, že policie si najednou z ničeho nic říká o to, aby některé jednotky mohly bez soudního příkazu odposlouchávat hovory, aby mohly dělat sledovačky, aby je mohly dělat déle než současné účinné období… Kam směřujeme, byť je to neviditelné a běžným lidem se to nejeví, je takový návrat k nostalgii po StB,“ popisuje Jindřich Vobořil.

Policisté o tom prý mluví tak, že kdyby byli u policie za minulého režimu, také by byli v StB, protože to byla elita a tehdy se to dělalo dobře. Takové věty podle Vobořila často říkají právě nováčci v policii – že tehdejší doba byla správná. Příslušníci StB rozhodovali, kdo je a kdo není vinen, a soudci jim to „nekazili“.

Rychlé páky

„Cítím, že i v politických špičkách to není to, co by mnozí chtěli. Chtěli by mít rychlou páku vedle sebe: tady mám generála policie, kterému řeknu, jak to má být, a všichni budou mlčet…“

Podle Vobořila je to vidět napříč politickými stranami. „Se vší úctou k některým lidem v ANO, kteří tam jsou z přesvědčení, tak tohle je politické uskupení, co není úplně demokratické. Ale napříč Sněmovnou bychom to našli v různých partajích,“ zdůrazňuje.

Dodává, že v policii jde o souboj dvou skupin lidí – té s nostalgií po časech StB a té, zjednodušeně řešeno, demokratické, ve které jsou ti, kteří chtějí svou práci dělat dobře. Podíl skupin je podle Vobořila přibližně půl na půl.

Zajímá mě parlamentní politika

Jindřich Vobořil už rok není ve funkci národního protidrogového koordinátora. Do Evropského parlamentu, kam kandidoval v barvách ODS, se nedostal. Přesto se nevzdává a míří do politiky.

„Určitě se chci politicky nějak zviditelnit. Chci zkusit napříč Sněmovnou ve spolupráci s dalšími stranami vytvořit plán, jak protidrogovou politiku změnit. To, co jsem neuměl dělat zevnitř úřadu, je třeba posouvat politicky, protože úřednicky to nejde,“ nastiňuje.

Bude se snažit dostat na dobré místo na kandidátce ODS, ale komunální politika není směr, kterým by chtěl jít. Zajímá ho kandidatura do Poslanecké sněmovny nebo Senátu, případně zapojení se do politiky na krajské úrovni.

Proč si myslí, že Piráti nechtějí spolupracovat na sbližování pravicové opozice, o kterém mluvil předseda ODS Petr Fiala? A proč se mu nepovedlo prosadit jeho strategii protidrogové politiky? Poslechněte si celý rozhovor s Jindřichem Vobořilem. Ptala se Barbora Tachecí.

 

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)