Portréty – Hugo Chávez (2019)

Pětašedesáti let by se letos dožil Hugo Chávez – venezuelský politik, který po roce 1998 nasměroval svoji zemi k tomu, co sám nazýval „socialismem pro jedenadvacáté století“. Jak tento experiment – založený na rozsáhlých příjmech z ropy – dopadl, na to odpoví iberoamerikanista Josef Opatrný. Připravil a moderuje David Hertl.

Natočeno 2019. Repríza 27. 7. 2019 (ČRo Plus, 16:33 h.). Repríza 16. 7. 2020 (ČRo Plus, 11:10 h.).

Lit.: Hertl, David: Hugo Chávez stvořil socialismus pro 21. století. Venezuela se s jeho odkazem potýká dodnes. In web ČRo Plus,  16. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jedna z kontroverzních postav světové politiky přelomu 20. a 21. století, levicový populista s diktátorskými sklony. Tak je hodnocen bývalý venezuelský prezident Hugo Chávez. Politik, který svoji nedlouhou kariéru založil na nesmírném přírodním bohatství své země.

Venezuela je v první desítce největších vývozců ropy na světě a má druhé největší zásoby ropy, které by při současném tempu těžby mohly vydržet více než 300 let. Zisky z ropy tvoří kolem 90 % příjmů státního rozpočtu.

Mladý a nespokojený

Hugo Chávez (1954 – 2013) nevzešel z bohatých poměrů, už v 17 letech proto nastoupil k armádě, která slibovala solidní zajištění. V době, kdy byl profesionálním výsadkářem, ho zaujaly spisy Karla Marxe, které pilně pročítal. Později k tomu přidal studia sociologie a politologie.

Na počátku 80. let tak máme hotového mladého muže, nespokojeného se situací, kdy v jinak stabilních demokratických poměrech Venezuely plynou příjmy z prodeje a zpracování ropy do kapes omezenému okruhu místních podnikatelů a zejména zahraničním těžařským firmám, především americkým. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)