Mozaika – Méně známý Josef Sudek (2019)

Připravila Alena Rokosová.

Natočeno 2019. Premiéra 24. 7. 2019 (ČRo 3 Vltava, 4 min.).

Lit.: Rokosová, Alena: Méně známý Josef Sudek. V ateliéru pod Petřínem jsou vystavené i snímky obrazů Emila Filly. In web ČRo 3 Vltava, 24. červenec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Dokumentární fotografie Josefa Sudka zachycující umělecká díla jeho současníků představuje netradiční letní výstava v Ateliéru Josefa Sudka na pražském Újezdě. Je nazvaná Sudek: Obrazy a odrazy a jsou na ní k vidění Sudkovy méně známé fotografie ze sbírek PPF Art a Ústavu dějin umění AV ČR, které fotograf tvořil na zakázku pro své přátele-malíře.

„Začal jsem fotografovat obrazy současných malířů. Ta věc má barvy, ale já musím dát všechno do černobílé. Že se dá v černobílé udělat dojem barevnosti, mi řekl Filla. On v černobílé dokázal barevnost vidět.“ Tato vzpomínka Josefa Sudka otevírá letní výstavu instalovanou v jeho ateliéru pod Petřínem. Jak říká kurátor Martin Pavlis z Ústavu dějin umění AV ČR, právě Sudkův blízký přítel Emil Filla inicioval Sudkovu dokumentační tvorbu.

„Byl první, kdo Sudkovi zadal zakázku na vyfocení uměleckého díla. Dával mu návody, jak postupovat a jak byl mohl tvůrčím způsobem přistupovat k dokumentační fotografii, která je ve své konvenční podobě jen fotografický záznam bez přidané hodnoty. Sudek si ale vypracoval i v dokumentační tvorbě svůj vlastní styl,“ popisuje kurátor Martin Pavlis.

Výstava představuje fotografie děl ve 30. letech začínajících umělců Andreje Bělocvětova, Oty Janečka a Václava Sivka ale také Sudkových vrstevníků Emila Filly, Josefa Navrátila, Vlastimila Rady, Františka Tichého a Františka Zikmunda.

Při návštěvě výstavy také můžete nahlédnout do malé místnosti, kde bývala Sudkova temná komora. Teď jsou tam vystavené jeho portréty, které vytvořili umělci zastoupeni v hlavní části výstavy. „Sudkův obličej byl v jisté době fenoménem, byl hojně portrétovaná osobnost. V roce 1960 dokonce vznikla výstava, která byla složena jen ze Sudkových portrétů a bylo tam zastoupeno asi 120 děl od více než 20 různých umělců.“

Letní výstava Sudkových méně známých snímků bude otevřená do 29. srpna.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)