Líbánky na Yukonu (2019)

Alžběta Havlová. Cesta kvadruplegika Jirky a jeho ženy Kačky divočinou Kanady. Jiří Čeloud je kvadruplegik a na svatební cestu se se svojí manželkou vydal sjet řeku Yukon. Rozhlasový dokument zvukově zachycuje nejen dobrodružnou cestu novomanželů na Aljašku, ale také jejich vztah, který zde prochází různými zkouškami, které jim neklade do cesty jen samotná příroda.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 9. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h) v cyklu Radiodokument.  Repríza 15. 9. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14.00 hodin); 30. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Radiodokument; 16. 3. 2023 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Radiodokument.

Lit.: Havlová, Alžběta: Líbánky na Yukonu. Dokument o dobrodružné cestě kvadruplegika Jirky a jeho ženy Kačky divočinou Kanady.  In web ČRo 3 Vltava, 11. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kačka s Jirkou měli před rokem svatbu a na svatební cestu vyrazili s autorkou dokumentu a jejím manželem Jendou na Yukon do Kanady. Autorka zaznamenala „dobré i zlé“, radosti i nástrahy, které na své cestě museli novomanželé překonávat.

Připravovala jsem se na sežrání medvědem a utopení, ale tohle…  Kateřina Čeloudová

Jirka Čeloud pochází z Dačic. Bez dvou centimetrů měří dva metry. Stejně se ale pro pusu musí shýbat Kačka – Jirka se totiž už dvanáct let nepostavil na nohy. Po skoku do vody na třídním výletě se z něj stal kvadruplegik, odborně řečeno. Má nehybné nohy a téměř i ruce. I když spoustu věcí v domácnosti a na cestách musí dělat Kačka sama, nikdo o jejich harmonickém a téměř perfektním vztahu před svatbou nepochyboval. Také nikdo nepochyboval o tom, že je Jirka se svým stavem smířený. „Já jsem byl zrozenej pro to, abych byl vozmen,“ říkával vždycky Jirka. Je pravda, že jako vozíčkář je Jirka trošku výjimečný – a to především kvůli expedicím, které pořádá se svou partou 3handbikes.

Cesta na Yukon a na Aljašku byla v mnoha ohledech odlišná od těch, na které Jirka jezdil dříve – nejen proto, že hlavním cestovním prostředkem byly lodě, ale také proto, že tu už Jirka nebyl sám za sebe. Mladí novomanželé zde museli řešit věci, se kterými se dříve nesetkali. S plavením se na řece Yukonu souvisela spousta namáhavých činností, se kterými Jirka nemohl Kačence pomoct. Naopak – v některých případech například když skupinu v táboře navštívil medvěd, projevil se Jirkův handicap znatelněji než v běžném životě. Nebo když se cestovatelé ocitli přímo v lůně nádherné aljašské přírody a nemohli se společně vydat na lákavou výpravu do hor.

„ Víš co, přemýšlíš, jestli pro tu Kačku nebude lepší, kdyby si našla někoho jinýho, kdo je prostě zdravej a bude v něm mít tu fyzickou oporu,“ popsal své obavy Jirka.

Dokument je natočen z pohledu autorky, dlouholeté kamarádky Jirky i Kačky. Posluchače svým podrobným a osobitým popisem přenáší do divoké krajiny kanadského Yukonu, jeho mohutných řek, Teslin a Yukon, mezi medvědy, komáry i německé kanoisty. V autentických nahrávkách z měsíční cesty severoamerickou přírodou uslyšíte jak zážitky všedních dní spojené s handicapem kamaráda Jirky, tak dramatické situace, které pobyt v necivilizované přírodě bez mobilního signálu často přináší.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)